Детска стая

Обзавеждането на детската стая е важна задача, която влияе пряко върху както на здравето, психическо и физическо, така и на настроението на Вашето дете. Личната територия на най-малкия член на семейството трябва да бъде безопасна, уютна и красива. Ето защо е необходимо да се обърне внимание на всеки детайл: от цвета и модела на мебелите до материала, от който са изработени. В следващите редове ще обърнем внимание на основните неща, които трябва да знаем при избора за мебели за детската стая.

Детско легло

Една от ключовите части в обзавеждането на детската стая е леглото. Изборът му трябва да бъде направен внимателно, като се съобрази с множество фактори. Безопасността, комфортът и дизайнът са най-основните от тях. При децата на различна възраст, подходящите модели могат да се различават. Важно е да съобразите наличното пространство, за да го използвате по най-ефективния начин. Материалите, стабилността и здравината също трябва да бъдат взети предвид. Не забравяйте, че най-важната част на тази мебел е матракът, който трябва да бъде достатъчно удобен за детето.

Защо е важно да изберем правилното детско легло?

Добрият сън е изключително важен за здравето, особено при децата. За да осигурим качествен сън, трябва да изберем удобна конструкция и матрак, съобразени с височината и килограмите на детето. Това не е трудно, стига да вземем предвид всички фактори. Благодарение на здравия сън, детето ще бъде продуктивно в училище и ще се справя лесно в ежедневието си.

Основни видове детски легла

За да изберем най-лесно правилния модел, е добре да знаем основните видове детски легла:

 • Класически единични легла – те могат да бъдат със или без странични предпазни детайли. Обикновено са ниски, за да бъде лесно на най-малките при ставане. Възможно е под матрака да има място за съхранение, което винаги е полезно.
 • Двуетажни легла – подходящи са както за две деца, така и за спестяване на място, тъй като долната част може да бъде използвана като бюро, шкафове, рафтове, чекмеджета или други мебели. Този вариант не се препоръчва за твърде малки деца поради трудностите при слизане.
 • Леглата тип сандвич са подходящи за стая, в която спят две деца, но могат да се използват и като единично легло, а допълнителното легло отдолу да се използва при нужда. Това е практично решение за гости.
 • Ъглови легла – ъгловото разпределение е отличен начин за оптимално използване на пространството при две деца в една стая. Този вариант е полезен, ако имате две деца, които споделят стая.
 • Тематични легла – те са много популярни, особено сред малките момчета, които искат да спят в легло, оформено като кола. Те предлагат интересни дизайнерски решения и придават уникален облик на стаята.

Материали за производство на мебели за детска стая

Изборът на материали за мебелите в детската стая е друг аспект, на който трябва да се обърне внимание. Материалите, от които е произведено обзавеждането може да повлияе на здравето на детето. Безопасността на материалите е от първостепенно значение. Издръжливостта и висококачествените материали, от своя страна, гарантират дълъг живот на мебелите, а в същото време, те трябва да бъдат лесни за използване и поддръжка. Не на последно място, материалът влияе и на естетиката на стаята.

Качеството на материалите също влияе на цената на детските мебели, естествените суровини обикновено са по-скъпи от изкуствените. Затова внимателно подбирайте продукти, които са произведени от висококачествени и безопасни материали.

Дизайн на мебелите

Дизайнът на мебелите за детската стая е друг важен нюанс при избора. Това е личната територия на детето, в която то прекарва много време: спи, играе и учи. Стаята трябва да бъде не само надеждна и удобна, но и с атрактивно и интересно обзавеждане.

Цвят на мебелите за детска стая

Цветът на мебелите има голямо значение, тъй като влияе на психиката на детето:

 • Синьо – успокояващо, спомага за отпускане и подобрява съня, но намалява апетита.
 • Червено – повишава настроението и стимулира активността.
 • Зелено – има благоприятен ефект върху духовното здраве, подобрява работата и премахва негативното отношение.
 • Бяло – визуално увеличава пространството и прави стаята по-приятна, но бързо се замърсява.
 • Оранжево – топъл и духовен цвят, който въвежда хармония и релаксация, насърчава умствената дейност.
 • Жълт – повдига апетита и символизира радост и забавление.
 • Кафяв – успокоява, дава хармония и допринася за развитието на фантазията.
 • Сиво – неутрален цвят, който премахва напрежението и умората.
 • Черно – успокоява, но прекомерната му употреба може да доведе до апатия и депресия.
 • Лилаво – подобрява наблюдението, елиминира безсъние и укрепва нервната система.

Психолозите не препоръчват твърде ярки цветове за детските мебели, тъй като те могат да водят до безсъние и бърза умора.

Стил на детските мебели

Стилът на мебелите трябва да бъде избран в зависимост от вкусовете на детето, неговите желания и хобита. Стаята трябва да отразява вътрешния свят на детето. Някои от най-популярните и красиви стилове са морския стил, който е подходящ за деца, които обожават морето, приключенията и приказките за пирати. Перфектен за активни юноши, които обичат модерни и творчески неща пък е модерният стил. Скандинавският стил придава спокойствие и хармония, подходящ за мечтателни и творчески деца.

Най-добрият подход е да съгласувате избора на обзавеждането на стаята с детето. Ако е достатъчно голямо, за да взема самостоятелни решения, дайте му възможност да избере. Обзавеждането за детската стая трябва да бъде не само удобно, но и харесвано от детето. Така цялото семейство ще бъде доволно от взетото решение.

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви