Хеопсова пирамида
Хеопсова пирамида

Хеопсовата пирамида от векове привлича интереса както на учените, така и на хората по света. Десетки, а може би и стотици хиляди са публикациите, свързани с това чудо на човешкия гений. А, честно казано, доста от тези публикации допускат или доказват, че това чудо може би не е дело на хората. Но,така или иначе, учените през вековете се надпреварват да ни поднасят нови и нови интересни факти. И като че ли все остава нещо непознато около този архитектурен колос. Убедете се сами.

– Всеки отделен камък в пирамидата тежи от 2 до 15 тона.

– Броят на камъните в пирамида е приблизително 3 милиона.

– Теглото на гранитните камъни на тавана на фараонската стая е 70 тона!

– Височината на пирамидата е 149,4 метра. Разстоянието между Земята и Слънцето е 149,4 милиона километра. Това едва ли е случайно, но до днес никой не е обяснил връзката. И фактът си остава една от тайните на фараоните.

– Входният коридор на пирамидата сочи към Полярната звезда, Северния полюс. Коридорът към вътрешната зала сочи към Сириус – звезда от съзвездието Голямо куче, най-ярката на небосклона.

Разположение на помещенията в пирамидата
Разположение на помещенията в пирамидата

– Сложите ли парче месо в пирамидалната камера, то ще изсъхне, но няма да изгние (защо не е известно).

Още интересни факти за пирамидата:

– Обиколката на пирамидата, разделена на двойната ѝ височина, дава 3,14 , числото Пи – основна константа в математиката и физиката.

– Пирамидата свети през нощта, защото е била покрита с радиоактивен материал.

– Хеопсовата пирамида, заедно с тази на Микерин и Хефрен повтаря разположението на три звезди в небето – Алнилам, Алнитак и Минтака. Те са наречени Пояса на Орион. Съзвездието Орион е почитано като бог Озирис от египтяните.

– Един ден в годината слънчевите лъчи проникват във Голямата пирамида, когато е рожденият ден на фараона.

– Кинжалите на фараоните намерени вътре в пирамидата не са ръждясали или захабени, въпреки изминалите хиляди години (тайната все още не е разгадана от учените).

– В някои стаи на пирамидите уредите спират да работят, причината е неизвестна.

– Местоположението на пирамидите е на една и съща линия, свързваща Бермудския триъгълник в Атлантическия океан и Формозаския триъгълник в Тихия океан. И в двата триъгълника се случват странни неща, като изчезването на кораби и самолети и проблеми с компаса.

– Строителството ѝ е отнело 20 години. Участвали са около 100 000 работници.

– Четирите ъгъла на основата на пирамидата показват с поразителна точност географските посоки на Земята. Това принуди учените да променят изчисленията си през 20 век.

– Въображаема линия, преминаваща през центъра на пирамидата, разделя континенти и океани на две съвършено равни половини.

– бръсначите повишават остротата си, ако ги оставиш в пирамида за няколко дни (причината не е ясна).

– Учените твърдят, че откритото е само капка в морето…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви