TUR Presidency/ Murat Cetinmuhurdar – Anadolu Agency
TUR Presidency/ Murat Cetinmuhurdar – Anadolu Agency

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че по време на участието си в срещата на върха на НАТО в САЩ планира да повдигне въпросите, свързани с борбата срещу тероризма, кризата в Газа и в Украйна, предават турските медии.

„НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна“, изтъкна турският лидер пред журналисти в Анкара преди да излети самолетът му за САЩ.

„На срещата на върха ще проведем консултации за укрепване на отбранителната структура на НАТО. Срещата има специално значение във връзка със 75-годишнината от създаването на алианса“, посочи Ердоган, цитиран от телевизия „Си Ен Ен-Тюрк“.

„Важно е да се премахнат пречките в отбранителната индустрия. По време на разговорите ще обърна внимание на нарастващата заплаха от тероризъм в света. Ще подчертая необходимостта от увеличаване на усилията на НАТО в тази сфера“, каза турският президент.

„Оставаме на принципна позиция по отношение на конфликта в Украйна. Подкрепяме нейната териториална цялост и смятаме за неприемливо НАТО да се превърне в една от страните във войната в Украйна“, заяви Ердоган.

Той добави, че на срещата на върха възнамерява да постави на дневен ред проблема, свързан с „продължаващото клане от страна на Израел срещу палестинския народ“.

„Не успяхме да постигнем това, което искахме от НАТО по отношение на Израел и Палестина. Усилията на международната общност все още не са достатъчни, за да спрат Израел. Ще поставим отново тези въпроси в дневния ред на срещите ни в САЩ и очакваме да получим резултатите, които очакваме“, посочи Ердоган.

Той също така припомни, че Турция „е сред петте водещи държави в НАТО“ и добави, че по време на срещата на върха ще разговаря със следващия генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви