Photo: PTI
Photo: PTI

Съединените щати изразиха загриженост относно отношенията Индия-Русия на фона на продължаващата война в Украйна. Това заяви говорител на Държавния департамент на САЩ в понеделник, цитиран от „Ройтерс“.

Изявлението бе направено в отговор на въпроси относно срещата между индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин.

Индия беше подложена на натиск от Запада да се дистанцира от Москва след началото на войната. Досега Ню Делхи устоява на този натиск, позовавайки се на дългогодишните си връзки с Русия и икономическите си нужди.

„Ще разгледам публичните изказвания на премиера Моди, но както казах, ние изяснихме директно на Индия нашите опасения относно отношенията им с Русия, каза говорителят на Държавния департамент. Затова се надяваме, че Индия и всяка друга страна, когато се ангажират с Русия, ще изяснят, че Русия трябва да уважава Хартата на ООН, трябва да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“

Припомняме, че Моди пристигна на официално посещение в Русия.

Визитата на Моди ще продължи два дни. Това е първото му посещение в Русия, след като встъпи в длъжност като министър-председател за трети път.

За последно индийският премиер беше в Русия през 2019 г., когато посети Владивосток. Последното посещение на Моди в Москва беше през 2015 г.

По време на посещението на Моди са планирани разговори с руския президент Владимир Путин.

Очакваме с нетърпение по-нататъшното задълбочаване на специалното и привилегировано стратегическо партньорство между нашите страни. Укрепването на връзките между Индия и Русия ще бъде от голяма полза за нашите народи, подчерта Моди.

Русия има силни връзки с Индия от времето на Студената война.

Значението на Ню Делхи като ключов търговски партньор за Москва нарасна, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. Китай и Индия станаха ключови купувачи на руски петрол след санкциите, наложени от Съединените щати и техните съюзници.

Под ръководството на Моди Индия не осъди войната на Русия в Украйна, като същевременно подчерта необходимостта от мирно уреждане на конфликта.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви