Харчим за я.о. по $250 млн. на ден; Снимка: iStock
Харчим за я.о. по $250 млн. на ден; Снимка: iStock

През 2023 г. светът ще похарчи общо 91 393 404 739 долара за ядрени оръжия – това е около 250 милиона долара на ден, 173 884 долара на минута или 2 898 долара на секунда.

В момента 9 държави имат ядрени оръжия – САЩ, Русия, Франция, Китай, Обединеното кралство, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея – и всички те са увеличили сумата, която влагат в атомните си арсенали през миналата година.

Разходите за 2023 г. са с 10,7 млрд. долара повече от тези през 2022 г. – тенденция, която се дължи основно на САЩ, на които се падат 80% от скока. Миналата година северноамериканската суперсила е похарчила повече от всички останали ядрени държави, взети заедно, с общи разходи от 51,5 млрд. долара.

Следващият по големина разход е Китай, която е похарчила над 11,8 млрд. долара за своя арсенал, следвана от Русия с разходи от 8,3 млрд. Великобритания и Франция не остават много по-назад със суми от съответно 8,1 млрд. и 6,1 млрд. долара.

Всички тези данни идват от нов доклад на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN),

която определя разточителните разходи като „неприемливо неправилно разпределение на обществените средства“.

„Ускоряването на разходите за тези нехуманни и разрушителни оръжия през последните пет години не води до подобряване на глобалната сигурност, а до обратното – глобална заплаха“, казва в изявление Алисия Сандърс-Закре, координатор по политиката и изследванията в ICAN, която е съавтор на доклада.

Правителствата и армиите обаче са само половината от картинката. Новият доклад хвърля светлина върху 20 корпорации, които са натрупали над 30 милиарда долара за работа по разработването, производството и поддържането на ядрени оръжия.

Индустрията за производство на ядрени оръжия е получила най-малко 7,9 млрд. долара под формата на нови договори през 2023 г., както се посочва в доклада. Най-големият печеливш е Honeywell International, която е натрупала около 6,2 млрд. долара от работа по ядрени оръжия, следвана от Northrop Grumman (5,9 млрд. долара), BAE Systems (3,3 млрд. долара), Lockheed Martin (2,89 млрд. долара) и General Dynamics (2,7 млрд. долара).

Този бизнес е подпомогнат, разбира се, от лобистки групи, които през 2023 г. са похарчили повече от 118 млн. долара за ухажване на правителствата.

Това е без да се споменава работата по ядрените оръжия на някои контролирани от държавата организации – като Bharat Dynamics Limited (Индия), China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) или Rostec (Русия) – за които се знае, че допринасят значително за ядрените арсенали на своите страни, но не разкриват публично голяма част от данните си.

Не се очакват промени и през следващите години. Поне 5 компании – BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman и Peraton – имат договори в бранша, които продължават до 2039 г.

Снимка: iStock

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви