„В съботния ден бяхме неприятно изненадани от поредната вандалска проява и безсмислено унищожаване на една от последно поставените големи табели на Пътеката на саблеклюна.

Тя представяше възможностите на района, отговорностите на различните заинтересовани страни и беше изработена и монтирана през 2023 г. от приятели на езерото, работещи в близкия офис на Пежо в Бургас (ЕС ЕФ ЕЙ РИТЕЙЛ). Вижда се, че табелата е жестоко ритана, за да се натроши информационния носител на парчета.

А през април за Деня на земята беше поредната акция за подмяна на счупени табели по Пътеката.“

Tова споделя Диана Павлова от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), която открива вандалската проява в почивния ден.

Пътеката на саблеклюна е едно от малкото по-диви и спокойни места, останали в града, а прохладата лятно време там е несравнима, затова и толкова много семейства с деца прекарват свободното си време.

„Тук се провеждат образователни занимания, посветени на Атанасовско езеро и годишно минават стотици учащи и хиляди други посетители. Но е изключително демотивиращо да ремонтираме вече над 30 пъти щетите от вандалските прояви със собствени средства и с труда на десетки доброволци, в оптимистичните си желания да живеем в по-добра среда, докато някой пали огън в класната стая на открито и пред беседката.” – казва Диана, която води образователни занимания на Пътеката.

В съзнанието на хората стои представата за вандализма като нещо дребно, даже незначително.

Но то е само част от маркерите и знаците, които доведоха България до завидното първо място в целия Европейски съюз за най-високо ниво на престъпления, насилие или вандализъм.

Никой не търси причините за тази опасна и безпосочна омраза в подрастващите, чиито следи виждаме навсякъде.

Общините дават стотици хиляди левове годишно за възстановяване на щети след вандалски прояви в страната. Тези пари се отделят от данъците и таксите ни, тоест ние самите плащаме за тези дебилни прояви на единици в нашето общество. Вандализмът е и мярка за морална недоразвитост или изостаналост в обществото.

Затова от БФБ призовават всички да не се снишават, да не си затварят очите и да не подминават с безразличие когато станат свидетели на тези прояви или други нередности и да подават сигнали на 112.

БФБ работи по инициативата „Бургас на три езера“, която има за цел да насърчи по-голямата свързаност между трите езера и местната общност.

Инициативата за екотуризъм и морска осведоменост е част от европейския проект EmpowerUs, изпълняван в шест крайбрежни региона в Европа. Ръководи се от Българска фондация „Биоразнообразие“ и Мюнхенски университет „Лудвиг Максимилиан“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви