Боинг 747
Боинг 747

Американският гигант „Боинг“ (Boeing) се съгласи да се признае за виновен по обвинение в престъпна измама и заговор. Концернът ще плати глоба от 243,6 милиона долара заради две фатални катастрофи на своите самолети „737 Макс“ . Това съобщи правителството вчера, цитирано от Ройтерс и БТА.

Споразумението за признаване на вина, което изисква одобрението на съдия, ще определи производителя на самолет в като „осъден престъпник“ във връзка с катастрофи в Индонезия и Етиопия за петмесечен период през 2018 и 2019 година, при които загинаха общо 346 души.

Споразумението предизвика критики от семействата на жертвите, които искаха компанията да бъде изправен пред съд и да понесе по-тежки финансови последици.

Стремежът на Министерството на правосъдието да обвини компанията задълбочи продължаващата криза, обхванала „Боинг“,

след като друга инцидент по време на полет през януари разкри продължаващи проблеми с безопасността и качеството на произведените самолети.

Признаването на вината потенциално застрашава способността на компанията да осигури изгодни държавни договори с институции като Министерството на отбраната и НАСА, въпреки че може да поиска преразглеждане. „Боинг“ стана обект на наказателно преследване, след като Министерството на правосъдието през май установи, че компанията е нарушила споразумение от 2021 година, свързано с фаталните катастрофи.

Все пак молбата спестява на американската корпорация тежък съдебен процес, който би могъл да изложи решенията на компанията, преди фаталните катастрофи, на още по-голямо обществено внимание.

Това също би улеснило производителя на самолети, който ще има нов главен изпълнителен директор по-късно тази година, да се опита да бележи напредък, докато търси одобрение за планираното придобиване на доставчика на фюзелажи и други авиационни компоненти „Спирит аеросистъмс“ (Spirit AeroSystems). Говорител на „Боинг“ потвърди, че са „постигнали принципно споразумение относно условията на резолюция с Министерството на правосъдието“.
Като част от сделката производителят на самолети се съгласи да похарчи най-малко 455 милиона долара през следващите три години за повишаване ефективността на програмите за безопасност и съответствие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви