„Малката Русия“ във ваканционния пазар по българското Черноморие отстъпва на голямата млада България и застаряващата Европа. Едната половината от купувачите на апартаменти за почивка по морето са българи – до 30 години с високи доходи, предимно от ИТ сектора, а другата – пенсионери от Германия, Франция, Италия, Нидерландия.

Хит са двустайните жилища в затворени комплекси, а средните цени започват от 1900 евро за квадратен метър.

Таксите за поддръжка в комплексите вече не стряскат купувачите и те са склонни да отделят всеки месец за грижата за басейни, фитнеси и детски площадки средно по 60-70 лева месечно. Украински инвеститори пък навлизат на пазара на нови жилища по морето.

Така изглежда картината на ваканционния пазар по морето в България в разгара на лятото, обрисувана в интервю за БТА от членовете на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на сдружението във Варна, и Стефка Калчева.

Интересът към ваканционните имоти в района на Бургас се засилва и 50 на сто от сделките са с български граждани, коментира Стефка Калчева. Останалата половина от купувачите са от Германия, основно хора в пенсионна възраст, които първоначално са живеели под наем.

Интерес към покупките на имоти в региона има и от поляци, чехи, граждани на Израел, основно руски евреи. Тази палитра от купувачи запълни донякъде празнотата след разпродажбата на имоти от руснаци, като голяма част от тях биха искали да останат в България, но визовите и транспортните проблеми се оказват непреодолима пречка да ползват летните си домове в страната, коментира експертът.

Цените

Цените на ваканционните имоти в региона на Бургас от началото на годината досега спрямо същия период на предходната не са отбелязали съществен ръст – някъде около 5 до 6 на сто, посочи Стефка Калчева и допълни, че увеличението кореспондира с инфлацията. Като цяло пазарът на ваканционни имоти тази и минала година вече е балансиран, без пикови моменти, а очакванията на бранша са до края на годината цените на жилищата да се увеличат около 2-3 процента или общо за 2024 г. ръстът да е между 4-5 до 8 процента, коментира експертът.

Притегателните места за инвестиции

Купувачите на ваканционни имоти по традиция се насочват основно към Созопол, Несебър, к.к. Слънчев бряг и Приморско. Германска общност трайно се засели в Ахелой, като инвестициите им са основно в затворените комплекси, каза Стефка Калчева.

Украинските граждани се интересуват от покупка на жилища в Бургас заради възможността децата им да посещават училище. Украинският пазар безспорно е фактор в Бургас с дял от около 30 на сто от сделките. Поморие е притегателен вече за поляци, немскоговорящи и украинци, разказа експертът.

Като цяло Созопол и Несебър са в топ класацията на предпочитанията на домове за ваканция, наред с Равда, Свети Влас.

Профилът на бургаския купувач

Имотите в тази част на морето се купуват предимно от млади българи, между 35 и 45 години, които търсят втори дом. Младите купувачи от чужбина са предимно от Полша. Обикновено това са хора със свободни професии, сред тях има и ИТ специалисти, които планират да използват ваканционните си имоти през цялата година, разказа експертът.

Покупките на имоти стават главно с кредити, около 15-20 процента от българските купувачи са хора, живеещи в чужбина, събрали капитал или това са наши сънародници, които работят и живеят в страна от ЕС и също могат да си позволят да изплащат ипотечен заем.

Бургас и регионът трайно е припознат от чуждестранни купувачи в пред- и следпенсионна възраст, коментира Стефка Калчева. Любимо място за инвестиции във ваканционни имоти е за чехи, поляци и граждани на Израел, като купувачите са на възраст между 50 и 70 години.

Видовете имоти

И в Бургас, както и във Варна предпочитани са двустайните жилища за ваканция. Купувачи на такива апартаменти и на студиа са предимно хора с по-нисък бюджет, които планират да ги използват предимно сезонно. Около 30-35 процента са хората, които предпочитат апартаменти с две спални, основно градски имоти. Основно се предпочитат затворените комплекси.

По думите на Стефка Калчева новите купувачи вече нямат проблем с плащането на таксата за поддръжка, даже държат да има такава, за да сигурни в чистотата на басейните, поддръжката на фитнеса и детски кътове. Таксите основно се увеличиха през 2022 г. – с около 10-12 процента, главно заради повишените енергийни цени и разходите за заплати, коментира експертът.

Средно таксата за двустаен апартамент в затворен комплекс е между 720 и 850 лева според квадратурата и за новите купувачи на ваканционни имоти в затворени комплекси не представлява проблем да отделят по 60-70 лева на месец, отбеляза експертът.

Бургаските цени

Близостта до морето е сред водещите фактори в ценообразуването в региона, посочи Стефка Калчева. Възможността пеша да стигаш до плажа определя цената на имот и например в Созопол, между първа и трета линия до морето, средно той е между 85 000 и 100 000 евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс.

Най-ниската цена, на която може да бъде намерено ваканционни жилище, е между 65 000 и 75 000 евро, но подобно ценово равнище може и да е индикатор за неуредени проблеми, например с поддържащата фирма, което обаче по думите на експерта се случва изключително рядко.

Водеща причина за ниската цена обикновено е отдалечеността от брега на морето, както и отдалечеността от старите части на морските градове – архитектурни резервати.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви