Фестивалът започна с пищно шествие

Зам.-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите“:

„За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От името на кмета Тихомир Янакиев искам да посрещна всички  с „Добре дошли!“. Успех на фестивала! Фестивалът „Музите“ е открит!“

Зам.-кметът откри фестивала

„Фестивалът е един от най-пъстрите в България. За нас е чест, че Агенцията го подкрепя и има възможност да участва в това събитие. Тук се срещат млади таланти от българските общности по света, млади таланти от чужбина. Този фестивал сплотява културите на различните народности. В тези кризисни и тежки времена да се организира едно такова събитие е много трудно, но е и много необходимо, защото човек трябва да съхрани духовното в себе си. Единственият начин това да се случи е чрез изкуството. Всичко това се прави в името на децата. Бъдещето са те. Тук ще се срещнат талантите, красотите на тези деца“, посочи заместник изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) Дилайла Михайлова по време на откриването.

„За осемнадесета поредна година Фестивал „Музите“ гостува в Созопол. Това е столицата на фестивала, неговият дом. От името на Сдружение „Музите“ ви приветствам с добре дошли. Пожелавам попътен вятър, вдъхновяващи моменти и незабравими преживявания в прекрасния град Созопол“, каза директорът на фестивала Христина Кръстева.

На откриването присъстваха представители на образователни и културни институти от Кувейт, Палестина, Босна и Херцеговина, Молдова и Словения.

Преди церемонията участниците преминаха с пищно шествие по улиците на Созопол. Летният театър „Аполония“ беше препълнен с желаещи да се потопят в магията на различните таланти.

18 – то издание се провежда в 5 дневни сесии, разделени на всички видове изкуства, от 5 до 15 юли. В него се включват над 1000 участници между 5 и 35-годишна възраст от 12 държави.

Десетки танцьори превзеха сцената

Гостите са от Естония, Испания, Латвия, Словакия, Румъния, русия, Франция, Индонезия и др. От българските участници има представители на 20 града в страната. Има ансамбли, солисти от училища по изкуства, академии, школи, студиа, културни центрове, деца и младежи в неравностойно положение и гостуващи професионални творци. Фестивалът представя различни форми на изкуството – танци, музика, театър, изобразително, приложно изкуство и фотография, художествена литература, кино и др.“

Част от акцентите в програмата са плажна фиеста с известния кубински танцьор Ерик Моралес, киноуъркшоп с Елена Табанова, най-дългото хоро на музите на плажа в Созопол с Марина Банкова, литературен уъркшоп със Здравка Евтимова.

Награди тази година ще бъдат раздадени в две категории – „Танцово изкуство“ и „Театър“.

Международният младежки фестивал-конкурс „Музите“ се осъществява под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Европейската асоциация на фолклорните фестивали, Народното читалище „Отец Паисий“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви