Учението Бриз

Корабите от новосформираната Противоминна военноморска група в Черно море MCM Black Sea пристигнаха на Пристанище Бургас.

В церемонията по посрещането участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили и офицери от флотилия бойни и спомагателни кораби. Командирът на Противоминната група капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле беше посрещнат от заместник-командирът на флотилията капитан Ӏ ранг Павлин Петков.

От 09:30 ч. командирът на Военноморските сили, командирът на противоминната група и командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велков дадоха пресконференция пред представители на медиите.

Контраадмирал Михайлов запозна присъстващите в залата с целите и задачите на започналото учение ,,БРИЗ 2024“. Той обърна внимание, че тази година в учението ще вземат участие и корабите от Противоминната военноморска група в Черно море MCM Black Sea и това ще даде възможност на капитан Ӏ ранг Юсуф Карагюле да сглоби групата, за да може тя по-ефективно да изпълнява своите задачи. Контраадмирал Михайлов подчерта, че групата ще действа в западната част на Черно море в морските пространства на Румъния, България и Турция и няма да излиза извън тези райони.

Капитан Ӏ ранг Карагюле направи изявление, в което представи състава и задачите на групата, като спомена, че групата беше сформирана в Истанбул на 1 юли 2024 г. и първата активация ще завърши на 16 юли в Констанца. Той уточни, че групата ще се командва на ротационен принцип, като на 2 януари 2025 г.  командването се поема от българските Военноморски сили.

Флотилен адмирал Велков, представи основната цел и задачите на на учението „БРИЗ 2024“. Той подчерта, че повишаването на взаимодействието и оперативната съвместимост е най-важната задача при провежадне на силите на действията на море.

В хода на учението ще се изпълняват широк спектър от задачи, целящи, както поддържането на нивото на подготовка , така и повишаване на способностите за съвместни действия, в рамките на многонационално оперативно съединение.

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и неправителствените организации и ведомства, за осигуряване на морската сигурност в региона.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви