Амелия Еърхарт
Амелия Еърхарт

Със смелостта си тя надминаваше и доказаните куражлии. По твърдост на характера беше повече от легионер. По женско самочувствие слагаше в джоба си и най-отявлените феминистки. Светът ще я запомни като Амелия Еърхарт, жената, която искаше да лети повече от всичко друго. И която излетя, за да остане завинаги във въздуха…

Амелия се ражда на 24 юли 1897 г. в семейство с нетрадиционни за времето си разбирания за възпитание. Момичетата стрелят с пушка, катерят се по дърветата. Амелия и сестра ѝ Пидж растат изключително свободолюбиви.

Първият „полет“ на Еърхарт е на 7 години – в дървен сандък, пуснат по релси от покрива. Това ѝ носи сцепена устна, скъсана рокля и несравним възторг. „Все едно летях“, казва тя на сестра си.

През декември 1920 г. Амелия за пръв път се качва на самолет.

„Просто разбрах, че трябва да летя“, казва тя за първия си истински полет.

На 22 октомври 1922 г. Еърхарт вдига Канарчето, първия си лично купен самолет, до 14 000 фута, с което записва световен рекорд сред жените пилоти.

Междувременно Амелия Еърхарт работи като шофьор на камион, пише в женско списание, разработва линия дамски дрехи, позволяващи повече движения и свобода, работи като търговски представител и учителка. Всичко това, за да финансира полетите си.

На 15 май 1923 г. става шестнадесетата в света жена, получила пилотско разрешително от Международната федерация по аеронавтика.

След полета на Чарлз Линдберг над Атлантическия океан през 1927 г. Еърхарт е поканена да стане първата жена, изпълнила същия полет. През август 1928 г. тя става първата жена, прелетяла сама над Северна Америка и обратно.

Когато се омъжва на 7 февруари 1931 г. за Джордж Путнам, в сватбения ден Еърхарт праща на съпруга си писмо, в което пише: „Искам да разбереш, че нито ти трябва да спазваш средновековни норми на преданост към мен, нито аз се чувствам обвързана с тях“. Тя така и не приема неговата фамилия.

На 20 май 1932 г. Амелия Еърхарт е на 34 години и е готова за своя исторически полет.

Излита без екипаж от Харбър Грейс, Нюфаундленд. След 14 часа и 56 минути каца на пасище в Кълмор, Северна Ирландия. Всички започват да я наричат „Лейди Линди“.

В опит да направи околосветски полет с дължина от 47 000 км, тя изчезва безследно на 2 юли 1937 над Тихия океан. Обявена е за мъртва на 5 януари 1939 г. И до днес не са намерени останки и не се знае причината на изчезването на самолета.

Да си припомним някои от мислите на Амелия Еърхарт:

„Жените, също като мъжете, трябва да опитват да постигнат невъзможното. Когато се провалят, техният провал трябва да служи като предизвикателство за останалите.”

„Приключението е полезно само по себе си.”

„Колкото повече човек прави, вижда и чувства, толкова по-способен е да прави тези неща.”

„Никога не прави неща, които другите могат или ще правят, ако има неща, които другите не могат да правят или никога няма да направят.”

„Съществуват два вида камъни, както всички знаят, единият просто се търкаля.”

„Смелостта е определената от живота цена на покоя.”

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви