Кино фестивал в Свети Влас

„Уроците на Блага“ под режисурата на Стефан Командарев откри третото издание на кинофестивала „Свети Влас Филм Фест“. Форумът продължава до 7 юли и ще предложи най-касовите български заглавия,част от които идват с награди от водещи международни фестивали.

Откриващата лента попадна в полезрението на кинокритиците за наградата Оскар за чуждоезичен филм, спечели две награди „Кристален глобус“ в Карлови Вари, „Златна роза“ и наградата на СБФД „Васил Гендов“ за най-добър филм и актриса в главна роля. Превърна се във втория български филм, след „681 – Величието на хана“, прожектиран по кината в САЩ. В главната роля брилянтно играе легендарната актриса Ели Скорчева, чието завръщане на големия екран е наистина впечатляващо.

Филмът беше представен именно от Ели Скорчева и Стефан Денолюбов, които бяха специални гости на фестивала.

„Благодаря на всички, които са отговорни за този празник, защото това наистина е празник и е хубаво да има повече такива събития. Благодаря ви за селекцията, за начина, по който ще оценява журито. Благодаря за това, че отделяте от времето си, за да гледате българско кино. Както знаем времето е лимитиран и невъзстановим продукт“, сподели пред публиката актрисата.

Тя допълни, че много би искала всеки , който желае да разговаря за филма, да не се притеснява да я потърси, включително и тези, които не са харесали филма.“Това е напълно нормално. Не правим нещо, което да се харесва на всички, а се опитваме да правим нещо, което да вълнува всички“, добави тя.

Кинофорумът беше открит от актьора Мариан Вълев и от председателя на журито, доц.д-р Деян Статулов, а хост беше чаровната водеща Елизабет Методиева.

„Благодаря на всички, които сте тук, на всички които ще дойдат до края на кинофестивала, на всички които ще дойдат и следващата година, защото нас ще ни има“, каза Мариан Вълев и посочи, че заглавията, залегнали в конкурсната програма, са истинско доказателство,  че в България изкуството е живо и се прави от талантливи хора.

Кино фестивал в Свети Влас

Вторият ден от фестивала стартира с дневни прожекции на „Уроци по немски“на Павел Веснаков и игралният дебют на известния документалист Тонислав Христов – „Добрият шофьор“.

Форумът, който се утвърди като акцент в културната програма на Свети Влас, се организира от „Диневи Груп“, с подкрепата на Национален Филмов център, Община Бургас, Община Несебър и Кметство Свети Влас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви