Тръмп води срещу Байдън
Тръмп води срещу Байдън

След предизборния дебат между двамата миналата седмица Тръмп се е сдобил със значителна преднина пред президента Байдън в състезанието за Белия дом. Така е, според две отделни проучвания, поместени от изданията „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“. Информацията е на БТА.

Според изследването на Сиена Колидж, направено по поръчка на „Ню Йорк таймс“, републиканецът Тръмп е натрупал 6 процентни пункта преднина пред Байдън, или иначе казано, разполага с подкрепа от 49%, а съперникът му от демократите с 43%. Проучването е направено сред регистрирани избиратели, за които се смята, че е вероятно да отидат до урните на 5 ноември.

Това е най-голямата преднина на Тръмп в проучване на „Таймс“/Сиена от 2015 г., когато милиардерът водеше кампанията си за спечелените от него президентски избори през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Сред всички регистрирани избиратели, участвали в допитването, не само тези, за които се смята за вероятно да гласуват на изборите, разликата между двамата набъбва дори до 9% в полза на републиканеца.

Според проучването за „Уолстрийт джърнъл“ Тръмп води с 6% пред Байдън при преднина от едва 2% в предишното издание на изследването през февруари.

И според двете проучвания, които са национални, анкетираните отбелязват, че възрастта на 81-годишния Байдън е фактор, който влияе на привлекателността му като кандидат. Около 80% от запитаните в рамките на изследването, което е направено сред 1500 регистрирани избиратели между 29 юни и 2 юли, демократът е твърде възрастен да се бори за втори мандат. Статистическата грешка е в границите на 2,5 процентни пункта.

Според проучването на „Таймс“, което направено сред 1532 регистрирани гласоподаватели между 28 юни и 2 юли, широки слоеве от всяка демографска група – включително чернокожите избиратели и тези, които заявяват, че въпреки всичко пак биха гласували за него – смятат, че Байдън е „просто твърде възрастен, за да бъде ефективен президент“. Стастическата грешка тук е в рамките на 2,8%.

Представянето на Байдън на предизборния диспут срещу 78-годишния Тръмп миналия четвъртък буди опасения сред демократите за бъдещето му като техния кандидат за президент. Демократът обеща да остане в надпреварата в телефонен разговор с предизборния си щаб вчера и опита да успокои съпартийците си в Конгреса, че е годен за преизбиране въпреки колебливото си представяне в дебата, което той отдаде на умората, натрупала се от посещения в чужбина в последно време.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви