Thinkstock/Getty Images
Thinkstock/Getty Images

Лятото най-накрая дойде и поредна гореща вълна ни застигна през последните дни. Отворихме всички прозорци, включихме вентилаторите, пуснахме климатиците и облякохме най-късите си дрехи, за да се опитаме да се охладим.

Но според един лекар има още едно нещо, което всички трябва да направим на фона на все по-високите температури.

Д-р Сузана Ънсуърт, експерт по гинекология, казва пред Metrо, че е изключително важно, когато си лягаме, да не слагаме никакво бельо.

Да, според специалиста по женско здраве, никога не трябва да носим слипове, боксерки, прашки, гащета или каквото и да е друго бельо в леглото по време на гореща вълна, ако искаме да избегнем „потната“ среда в интимната зона, тъй като това може да ни причини редица проблеми.

Основният проблем е, че в интимната зона не циркулира въздух и това води до повишено изпотяване. Потта може да причини дразнене на кожата, обриви, образуващи се в слабините, обикновено гъбични такива, потенциално засилващи някои инфекции.

Потта допринася за промени в pH баланса, а добре знаем, че средата във влагалището и около вулвата е доста чувствителна към промените на рН и може да повлияе на естествения баланс на бактериите там“, споделя експертът.

Тя допълва, че често промяната на естествения баланс на бактериите намалява добрата бактерия лактобацили и потенциално означава, че лошите бактерии могат да се размножат, което, разбира се, води до редица усложнения.

Лекарят нястоява, че ако искаме да поддържаме добър баланс на естествените микроорганизми във вагината си, трябва да се убедим, че в интимната ни зона има достатъчно място за циркулация на въздуха.

Затова е добре, особено в жегите, да се опитаме да избегнем носенето на бельо през нощта. Изпотяването в интимната област не е проблем само за дамите, но може да засегне и мъжете.

При мъжете естественият баланс на бактериите не е толкова голям фактор, макар да допринася за някои кожни инфекции, но пък горещините всъщност влияят върху производството на сперма.

„Ако тестисите се загреят прекалено, това може да намали производството на сперма. Ако бельото е твърде тясно, също може да повлияе, така че от гледна точка на плодовитостта, е добре мъжете също да обмислят спането без бельо“, уточнява още експертът.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви