Златото на скитите
Златото на скитите

Въпреки всички чудеса на съвременния свят има какво да се каже за нещата, създадени в далечното минало, които все още ни учудват до днес. С технологията, която имаме днес, често самодоволно се смятаме за много по-напреднали от нашите предци. Но тогава се натъкваме на нещо наистина удивително от древния свят и всичко, което можем да направим, е да се възхитим от това как се е случило такова нещо. И наистина, някои от тези невероятни реликви от древната история са много по-завладяващи, отколкото може да повярвате.

Златото на скитите (на водещата снимка)

През 9-ти век пр. н. е. до около 4-ти век сл. н. е., ако трябваше да пътувате през централните евразийски степи, можеше да намерите популации на скитския народ. Тези номадски племена обикаляли тази област и били известни като впечатляващи воини, едни от първите, които практикували конна война.

Археолозите откриха около 2400-годишни невероятни предмети от масивно злато, които са били използвани от скитите на място в Русия.

Интересното е, че част от тези предмети все още съдържат следи както от канабис, така и от опиум. Това съвпада с историческите разкази за скитски воини, за които е известно, че пушат и приготвят чай от билки, за които се казва, че донякъде променят душевното им състояние.

Теракотената армия 

Теракотената армия
Теракотената армия

Приказката за Теракотената армия е доста известна. Изработени за първия император на Китай преди повече от 2000 години, 7000 войници, заедно с коне и колесници, представляват една от най-забележителните колекции в археологическата история. Но това, което е малко по-малко известно за Теракотената армия, е очарователното количество детайли, вложени в създаването им.

Ако сте чували за армията само мимоходом или сте виждали няколко снимки, може да не сте забелязали някои от по-интересните подробности. Например всичките 7000 войници са уникални. Някои археолози смятат, че всеки от тях е бил издълбан, за да представлява истински войник от армията на императора. Те не са идентични, както може да предположите на пръв поглед.

Войниците имат различни прически, различни дрехи и украшения по униформите си. Най-важното от всичко, когато се вгледате достатъчно внимателно, ще видите, че дори имат различни уши. Древните майстори дали всичко от себе си, за да гарантират, че

дори и най-фините детайли присъстват, за да помогнат да се разграничи всяка от тези статуи от другите.

Мумията на нодозавъра

Мумията на нодозавъра
Мумията на нодозавъра

Намирането на вкаменени останки от динозаври не е нещо изключително уникално в наши дни. Въпреки това останките от нодозавър, които бяха открити в Милениум Майн в Алберта през 2011 г., се открояват като нещо уникално в света. За разлика от типичните останки, които обикновено са подобни на камък, вградени в истинска скала, този нодозавър е бил изключително добре запазен. По същество мумифицирана, кожата на животното все още била непокътната.

Нодозавърът, вид анкилозавър, беше дълъг 6 метра и тежал около 1500-2000 кг. Изследователите смятат, че вероятно е умрял близо до водата, преди да изплува в морето и след това е потънал в тинята на дъното, където е бил запазен. Резултатът не е просто скелетът, както сме свикнали, а запазени бронирани плочи и люспи. Цялото тяло на съществото, след като е било открито, го прави да изглежда като спящо чудовище, а не като отдавна мъртва вкаменелост.

Копролитът на Lloyds Bank
Можете да приемете за даденост, че е имало много малко отпадъци с историческо значение. Което означава, че когато хората се изхождат, това рядко става новинарско и, че това със сигурност не е въпрос на исторически данни. Забележително изключение от това е копролитът на Lloyds Bank.

Датиращ от 9-ти век, копролитът на Lloyds Bank е вкаменена проба от изпражнения на викингите.

Той беше намерен под мястото, където Lloyds Bank строеше нова локация през 1972 г. Находката беше значителна както поради размера, така и поради факта, че фосилизираните човешки отпадъци всъщност са доста редки за откриване.

Съставът на вкаменелостта показва, че викингът, който го е оставил там, е имал диета, богата на месо, зърнени култури и малко прашец. Също така огромно количество чревни паразити. Като оставим грубостта настрана, това е безпрецедентен прозорец към живота на един викинг по онова време. Не само диетата, но и общият дискомфорт, който трябва да е изпитвал този човек с всичките паразити, които пронизвали червата му.

Колкото и да е удивително, копролитът е оценен на около 39 000 долара.

Пирамидата на Джосер

Пирамидата на Джосер
Пирамидата на Джосер

Голямата пирамида в Гиза привлича цялото внимание на хората, които се интересуват от древен Египет. Но има друга пирамида, която си струва да се проучи и това е пирамидата на Джосер. Датираща от 2630 г. пр.н.е., пирамидата на Джосер всъщност е най-старата пирамида в цял Египет. Широко разпространено е мнението, че тази пирамида е първата и най-успешна пирамида, която от своя страна е довела до разпространението на други пирамиди. Никоя от тях нямаше да съществува днес, ако пирамидата на Джосер не е била успешна.

Като се има предвид, че инженерният подвиг на изграждането на пирамидите за хората от онова време все още ни очарова днес, важно е, че това беше първият опит, който очевидно беше успешен.

Архитектът, отговорен за изграждането на пирамидата, беше човек, известен като Имхотеп.

Така се казваше мумията във филмите за мумията. В крайна сметка той също става египетският бог на мъдростта и медицината. Те не просто споделяха едно и също име, този човек бил обожествен, след като умрял и станал част от техния Пантеон. Пирамидата на Джосер е много по-малка от голямата пирамида в Гиза, но тя започва тази тенденция и в резултат на това заема значително място в историята.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви