Какво ще гласуват?
Какво ще гласуват?

В парламента ще гласуват проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, от 13 часа днес. Това предвижда проекта за програма на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

В понеделник лидерът на ГЕРБ и председател на парламентарната група Бойко Борисов предложи на президента Радев списъка с имената, след което държавният глава го внесе в деловодството на Народното събрание. Премиер е Росен Желязков, като 8 от министрите са били такива и в кабинета „Борисов 3“, общо 12 са членове на ГЕРБ, а останалите 7 и в момента са министри в служебното правителство на Димитър Главчев.

За да бъде одобрен предложеният състав, в парламента трябва да бъде събрано одобрението на повече от половината гласуващи. Обичайно това са поне 121 от 240-те депутати, но при игра с кворума може да бъде достатъчен и по-малък брой гласували „за“. Неслучайно в понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че правителството може да мине и с „някой трик“.

На хартия изразените до този момент нагласи сочат, че кабинетът не би трябвало да мине.

Смятаните за сигурни 114 гласа от ГЕРБ и ДПС не намират категорична подкрепа от още 7 гласа „за“. От „ПП-ДБ“, „Възраждане“, „БСП за България“ и ИТН се обявиха твърдо против кабинет с първия или втория мандат. Загадка остава най-малката група – тази на „Величие“. Разнобоят между парламентарния лидер Николай Марков и идеолога Ивелин Михайлов доведе до разцепление в редиците на партията и редица разнопосочни сигнали – от такива за осигуряване на мнозинство до пълно отрицание до връчването на третия мандат.

Показателни бяха коментарите от страна на ГЕРБ в понеделник и вторник. Първо Бойко Борисов, веднага след срещата при президента Радев, хвърли картата за „някой трик“ със сваляне на кворума или депутати да подкрепят предложеното правителство „не като партия, не като мнозинство, което да изпълнява програма“. Той уточни, че в такъв случай кабинетът „Желязков“ ще приеме бюджета, законите за следващия транш по Плана за възстановяване, общо „три-четири неща“, след което веднага ще подаде оставка. А още на следващия ден номинираният за министър на енергетиката Делян Добрев прогнозира, че правителството ще мине „с малко мнозинство“.

Ако все пак проектокабинетът не получи одобрение, заявките, че никой няма да подкрепи и втория мандат на ДПС, прехвърлят топката в полето на Румен Радев. Президентът ще трябва да възложи на парламентарна група, различна от тези на ГЕРБ-СДС и на ДПС, да състави правителство.

Първи от ИТН поискаха третия мандат с намерение за експертен състав на МС. В подобна посока са намеренията на „Величие“, както и на новата власт в БСП, които говорят за кабинет на „националното съгласие“. „Възраждане“ пък предлагат обединение на всички срещу ГЕРБ и ДПС.

Нито едно от изразените намерения няма да се ползва с подкрепата на ПП-ДБ,

от чиито редици обявиха, че ще са категорична опозиция в 50-ото НС. Твърдо против всичко различно от първия мандат са и от ГЕРБ-СДС. Така доскорошните партньори в „сглобката“ се превръщат в блокираща квота от 107 депутати, която може да бъде преодоляна само с помощта на ДПС. А който и да предложи правителство с третия мандат, мнозинство за него може да бъде събрано само с обединение срещу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Ако някоя от изразените официално позиции не претърпи промяна, всичко различно от гореописаното ни праща към вече обичайното – поредни предсрочни парламентарни избори. По сметките на конституционалиста Наталия Киселова евентуалното им провеждане ще бъде на 6 октомври

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви