Thinkstock/Getty Images
Thinkstock/Getty Images

Главоболието може просто да е неприятно състояние, причинено от стрес, преумора, симптом на настинка или промени в кръвното налягане, а може и да сигнализира за сериозно заболяване.

Нека разгледаме видовете главоболие и причините за появата.

Високо кръвно налягане

Болката е локализирана в слепоочията и/или темето. Но при високо кръвно налягане главата не винаги може да боли, така че във всеки дом трябва да има тонометър и всеки трябва да знае своето нормално кръвно.  В идеалния случай е 120-130 на 80-85. Но всичко това е условно. За хората с хипертония обичайното налягане е 150 на 90.

Синузит

Ако тези заболявания протичат в остра форма, тогава е трудно да ги объркате, тъй като в допълнение към главоболието се обажда и запушен нос, треска, болка в синусите – като цяло симптомите са ярки и ясно показват, че главоболието е симптом на това остро възпалително заболяване на горните дихателни пътища.

Но често при нелекуван напреднал остър синузит или синузит заболяването хронифицира. Хората се оплакват от дискомфорт в областта на челото (ако са засегнати фронталните синуси) или отстрани на носа (ако са засегнати максиларните синуси).

Болката се усилва при накланяне на тялото или главата напред. Необходимо е да направите рентгенова снимка, към която ще ви насочи отоларинголог, и да следвате предписаното лечение.

Главоболието се появява и при различни настинки – остри респираторни инфекции, остри респираторни вирусни инфекции, грип.

Остеохондроза

Междупрешленните дискове стават плоски, гръбначните артерии се притискат между два съседни прешлена и кръвта тече по-лошо към мозъка, което го кара да изпита състояние на исхемия (кислороден дефицит). Главоболието се появява в задната част на главата. Лечението включва най-често масаж, курс противовъзпалителни инжекции и витамини от група В.

Незабавно се свържете с терапевт (или невролог), ако:

  • Болката е изключително силна и се появява за първи път
  • Се събуждате през нощта с главоболие
  • Болката се засилва при кашляне, при смяна на положението на тялото
  • Имате неврологични симптоми като изтръпване на ръцете, лицето
  • Ако се увеличава от ден на ден
  • Ако е придружено от гадене, двойно виждане, повръщане. В този случай причината може да е силно повишаване на налягането или може да има съдови нарушения или по-сериозни причини.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви