Screenshot

Един от най-очакваните летни кинофестивали – Свети Влас филм фест, стартира своето трето издание от 3 до 7 юли 2024 г, в курортния град Свети Влас. Бляскавото събитие отдава почит на богатството и разнообразието на българското кино.

Форумът, който се утвърди като акцент в културната програма на курорта, се организира от „Диневи Груп“, с подкрепата на Национален Филмов център, Община Бургас, Община Несебър и Кметство Свети Влас.

Под звездното небе на Свети Влас, зрители и гости на Фестивала ще имат възможността да се потопят в автентичния свят на българските филми, да се срещнат с любимите си актьори и да преживеят незабравими моменти.

Петима утвърдени кинотворци ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват филмите в конкурсната програма. Председател на журито тази година е доц. д-р Деян Статулов и членове Башар Рахал, Ники Илиев, Димитър Гочев и Иван Гарелов. Селекционери на Фестивала са проф. д-р Нина Алтъпармакова и Тони Добринска. Режисьорът и любим актьор Мариан Вълев, е покровителят на развитието на филмовото изкуство в курортното градче и съвсем естествено е вдъхновението на този фестивал.

Откриващата вечер на фестивала стартира в 21 ч. на 3 юли в амфитеатър „Арена“ с филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев.

Лентата спечели две награди „Кристален глобус“ в Карлови Вари, „Златна роза“ и награда на СБФД „Васил Гендов“ за най-добър филм и актриса в главна роля. Актрисата Ели Скорчева, която тази година отбелязва своята 70-годишнина, ще бъде специален гост.

Конкурсната програма включва още филмите „Диада“, реж. Яна Титова, „Уроци по немски“, реж. Павел Веснаков, „Добрият шофьор“, реж. Тонислав Русев, „Защото обичам лошото време“, реж. Яна Лекарска, „Чума“, реж. Иван Владимиров, „Клопка“, реж. Надежда Косева и „Игра на доверие“, реж. Мартин Макариев.

Специални галапрожекции ще имат филмите „Чалга“ на Мариан Вълев и „Пулсът на танца“ на Георги Костов, които са извънконкурсната програма.

Тази година членовете на Журито ще оценява и филми от Конкурса за най-добър късометражен филм, който се провежда за първи път, а творбите трябва да бъдат заснети с телефон Samsung. Конкурсът е насочен към всеки, който има страст към киното и желание да се включи, без ограничение на възраст, образование и професионален опит. Темата на сюжетите е Любовна среща с неочакван край.

Победителите ще бъдат обявени на 6 юли (събота) на церемонията по награждаване и закриване на Фестивала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви