Орбан - Зеленски: Пазарлъкът
Орбан - Зеленски: Пазарлъкът

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е на посещение в Киев. Там той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. По време на разговорите Орбан му е предложил да обмисли прекратяване на огъня. Това, според унгарския премиер, ще помогне за ускоряване на преговорите с Русия.

Виктор Орбан обясни посещението си в Украйна с началото на унгарското председателство на ЕС. „Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на проблемите, пред които е изправен Европейският съюз. Ето защо първото ми пътуване е в Киев“, написа той в своя Facebook.

„Помолих президента да помисли дали не е възможно да се действа по малко по-различен начин. Да се предприеме пауза – прекратяване на огъня и след това да се започнат и продължат преговори. Защото прекратяването на огъня би могло да осигури ускоряване на темпото на тези преговори“. Това заяви след срещата Орбан, цитиран от украинските медии.

„Войната, в която живеете в момента, засяга много интензивно и сигурността на Европа. Ние много ценим всички инициативи на президента Зеленски в името на мира. Казах на президента, че тези инициативи отнемат много време. Поради правилата на международната дипломация те са много сложни.

Помолих президента да помисли дали не можем да поемем по малко по-различен път.

Например: прекратяване на огъня и след това да продължим преговорите… Много съм му благодарен за откровеното му мнение по този въпрос“.

Наскоро в Швейцария се проведе международна среща на върха за мир, на която бяха обсъдени мирните инициативи на Зеленски. Неговият план призовава за изтегляне на руските войски от всички окупирани територии на Украйна, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на компенсации от страна на Русия. На срещата на върха нямаше руски представители.

От своя страна руският президент Владимир Путин определи като условие за прекратяване на войната Украйна да се откаже от окупираните от Русия украински територии.

След срещата Орбан изрази надежда, че Украйна и Унгария ще сключат широкообхватно двустранно споразумение за сътрудничество.

Унгарският премиер заяви, че Будапеща би искала да подобри отношенията си с Киев и да загърби различията между двете страни.

Орбан също така заяви, че страната му е готова да участва в модернизацията на украинската икономика. Има добри шансове за решаване на въпроса за унгарското малцинство в Украйна, смята още той, като приветства и предложение на Зеленски за откриване на украинско училище в Унгария с финансиране от Будапеща.

Зеленски също така потвърди, че двамата с Орбан са обсъдили „как да се доближим до справедлив и траен мир“.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Будапеща не е контактувала с Москва преди пътуването на Орбан за Украйна и Кремъл няма очаквания от визитата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви