Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Националният комитет на Демократическата партия на САЩ обмисля възможността да номинира официално Джо Байдън за кандидат-президент на изборите през ноември още в средата на юли, т.е. преди партийния конгрес през август, съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници.

„Според източници, запознати с въпроса, (…) потенциалната дата за номиниране на Байдън е 21 юли, когато ще се проведе виртуално заседание на мандатната комисия на конгреса на Демократическата партия“, се казва в съобщението.

В него се отбелязва, че този ход има за цел „да гарантира, че президентът ще бъде включен в бюлетината за изборите през ноември, а също така ще помогне да се потушат вътрешнопартийните разговори за неговата замяна след проваления дебат миналата седмица“.

Това ще позволи на партията да „продължи да се сплотява около своя кандидат, дори когато вътрешни хора призовават той да отстъпи мястото си на друг“, посочва агенцията.

Действащият президент спечели около 99% от гласовете на делегатите на партията си на първичните избори през 2024 г., което „му даде огромно влияние сред партийната върхушка“.

Както CNN съобщи преди ден, „повече от две дузини високопоставени служители на Демократическата партия, политици и донори, свързани с Байдън и много други, които най-често се разглеждат като потенциални заместници на Байдън (…), казват, че са уплашени от почти всеки сценарий: номинацията на Байдън, номинацията на вицепрезидента Камала Харис, номинацията на някой друг“.

„Блумбърг“ припомня, че Байдън е прекарал уикенда в събиране на средства за кампанията в Ню Йорк и Ню Джърси, уверявайки дарителите, че е готов да се кандидатира за втори мандат.

Проучванията на общественото мнение обаче показаха, че усилията на Байдън за преизбиране са усложнени от опасенията на избирателите относно възрастта му и способността му да се кандидатира за втори мандат.

Редакционната колегия на „Ню Йорк Таймс“ по-рано заяви, че дебатът на Байдън с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е показал, че Демократическата партия трябва да потърси заместник на Байдън.

„Най-очевидният път за демократите (…) е американската общественост да говори честно и да признае, че г-н Байдън не може да продължи кампанията си и да започне процес на избор на някой по-способен да заеме мястото му, за да победи г-н Тръмп през ноември“, заяви изданието.

Проучването на CBS News/YouGov показва, че след очевидното поражение на Байдън в дебатите 72% от регистрираните гласоподаватели не вярват, че Байдън има психическото и когнитивното здраве да заема президентския пост, в сравнение с 65% по-рано този месец.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви