Няма отклонения в качеството на морската водата по нашето Черноморие. Мерим два пъти месечно по бреговете в областите Добрич, Варна и Бургас. Взимат се проби и се изследват за ешерихия коли, салмонела и др. показатели. Водата е чиста, плажовете печелят сини флагове. Темата за замърсяване на водата по Черноморието ни е затворена.

Това каза за „Тази сутрин“ по bTV доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

„Съвсем нормално за сезона е разпространението на летните вируси – без пикове и тревожно състояние на заболелите. Няма нещо страшно, ако изключим заболяваемостта от коклюш, но и тя е по-слаба. Всичко е нормално за сезона“, сподели още той.

Той препоръча хората да се пазят от кърлежи – след разходки на открито всеки да оглежда тялото си. Тези кръвосмучести отделят обезболяващо вещество, за да не се усети забиването им, затова е необходим преглед на тялото.

Летните вируси преминават с температура и кашлица, те са бързопреходни – чувствително повишаване няма. Има с 50% повишаване на марсилска треска и 100 на лаймска болест, но те са в твърде малки граници.

Много по-опасно е разпространението на морбили, което крие рискове – 8 случая във Варна и региона не са толкова малко. То се предизвиква от неимунизирани деца, пристигнали от чужбина.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви