Голяма част от аптеките в Бургас ще бъдат затворени за един час на 3 юли. Това съобщи за БТА председателят на местния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Тя каза, че собствениците на аптеки, които ще се включат в протестната демонстрация, ще затворят от 09:00 до 10:00 часа.

Пред всяка аптека обаче ще има фармацевт, който да обясни на хората защо се налага това, добави тя.

Аптеки няма да работят и в много от по-малките градове в областта. Причина за това сa готвени промени в наредбата, свързана с лекарствата, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса и по-конкретно обработката на безплатните рецепти.

Към момента лекуващите лекари могат да изписват до три лекарства на рецепта, които се плащат от касата. Ако предложенията в Наредба 4 влязат в сила, всички медикаменти за даден пациент ще се изписват в една единствена рецепта, което ще повлияе на приходите от обработката на безплатните рецепти, който генерират аптеките.

Пациентски организации се обявиха срещу протестите

Пациентски организации “Заедно с теб” съобщиха, че не одобряват обявяването на протести за затваряне на аптеки и заплахите, че ще се прекратят договорите с НЗОК. „С тези бизнес интереси фармацевтите ограничават достъпа на пациентите до лечение“, коментира Пенка Георгиева от организацията.

Организацията смята, че предложените промени в проекта на наредбата, са в интерес на пациентите.

„Така ще се осигури назначаване на комплексна лекарствена терапия на пациентите в една електронна рецепта и възможност за по-прецизна и пълна оценка на лекарствената терапия, както и преценяване на взаимодействията между отделните лекарствени препарати, а също така ще се улеснят магистър-фармацевтите при обработка на електронното предписание“, добавя Георгиева.

От „Заедно с теб“ смятат, че фармацевтите оказват натиск и създават напрежение заради търговски интереси.

„Те винаги са твърдели, че поставят пациентите в центъра на системата, че не са търговци, а упражняват фармацевтични грижи. Със затварянето на аптеки и ограничаване на достъпа до лечение на пациентите, те доказват обратното“, казва още Георгиева.

Организацията цитира данни на Националната здравноосигурителна каса, според които приходите на аптеките от отпускането на лекарства за домашно лечение са се увеличили повече от два пъти през тази година.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви