/ Thinkstock/Getty Images
/ Thinkstock/Getty Images

Решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване според американският президент Джо Байдън е „опасен прецедент“. Байдън твърди, че решението подравя „върховенството на закона“ и е „ужасно лоша услуга“ за американския народ.

„Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки от нас е равен пред закона. С днешното решение на Върховния съд за президентския имунитет това фундаментално се промени. Това решение означава, че на практика няма ограничения за това, което президентът може да направи. Това е нов правен принцип и опасен прецедент“, заяви Джо Байдън

Върховният съд на Съединените щати постанови, че президентите на страната трябва да имат имунитет от съдебно преследване в случаите, когато изпълняват конституционните си задължения и правомощия. Бивши президенти могат да бъдат съдени само за лични действия, т.е. такива, които не са свързани с президентския пост. Доналд Тръмп приветства решението на съда като „голяма победа“ за демокрацията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви