Механизмът от Антикитера

Въпреки всички чудеса на съвременния свят има какво да се каже за нещата, създадени в далечното минало. Те все още ни учудват и сега. С технологията, която имаме днес, често самодоволно се смятаме за много по-напреднали от нашите предци. Докато не се сблъскаме с невероятните реликви от древната история.

Натъкваме се на нещо наистина удивително от древния свят. И всичко, което можем да направим, е да се възхитим от това как е било направено. И наистина, някои от тези реликви от древната история са много по-завладяващи, отколкото може да повярвате.

Механизмът от Антикитера (на водещата снимка)
Компютрите не бяха повсеместни в нашия свят до някъде през 90-те години. Домашните компютри започнаха да се появяват в края на 70-те години, но те все още бяха много редки и много основни. За военна и правителствена употреба компютрите се появиха още през 1940 г. Но пък за сметка на това имаме механизмът от Антикитера – бронзов артефакт на около 2000 години, който изглежда като много прост вид компютър.

Изработен от месингови зъбни колела и циферблати, държани в корпус, подобен на часовник, хората, които го открили, първоначално нямали представа какво може да бъде. Технологията на часовниковия механизъм, използвана в него, няма да бъде видяна в света до към 16-ти век.

След задълбочено проучване историк от Принстън установи,

че устройството е използвано за предсказване на позициите на планетите и звездите в зависимост от месеца. Така че по същество е сложна карта на небето. Ако въведете датата, устройството ще ви покаже къде са били слънцето, луната и планетите в небето. По принцип, елементарен компютър, който ви помага да изчислявате небесните позиции по бърз и ефективен начин.

След като датата бъде въведена в устройството, прецизно произведените зъбни колела ще могат да изчислят ъгъла на слънцето, пресичащо небето и да използват предавателни съотношения, за да картографират всичко останало. Това включвало позиции на известните планети, фазите на Луната, пълен лунен календар, инструмент за прогнозиране на затъмнения, съзвездия и дори обратно броене за реални събития.

Багдадската батерия

Багдатската батерия
Багдатската батерия

Открита е в Куджут Рабу, около Багдад. Артефактът, който стана известен като Багдадската батерия, включва запушалка, направена от асфалт, железен прът през центъра с меден цилиндър около него. Ако напълните буркана с оцет, той ще започне да произвежда 1,1 волта заряд. Оттук и името Багдадска батерия. И по много елементарен начин, това е версия на все още използваните днес батерии.

Но фактът, че е направен преди две хиляди години, я нарежда сред невероятните реликви.

Не са намерени писмени знаци някъде близо до батерията, когато била открита, нито писмени препратки към нея никъде другаде. Въпреки че обикновено не се смята, че е предназначена за действително захранване на електрически устройства, тя може да е била използвана за елементарен вид галванопластика. Освен това е възможно да е било част от някаква религиозна церемония, тъй като поставянето на ръцете ви върху нея вероятно би създало усещане за изтръпване.

Нан Мадол – уникалният град
Има много забележителни древни градове, построени в нашето минало. Но Нан Мадол, разположен в Микронезия, е уникален за света. Това е единственият открит някога древен град, който е построен върху коралов риф. Днес никой не живее в древния град и местните смятат, че това е място, където бродят духове. Хората, които са живели там повече от хиляда години, са били известни като Содельор. Това, което те построили, било нещо като инженерно чудо.

Нан Мадол обхваща площ над 200 акра. Има 92 изкуствени острова, които са построени между 13-ти и 17-ти век. Скала от черна лава е взета от далечната страна на острова и е използвана за изграждането на града. Някои сегменти били с дължина до 6 метра и били подредени като трупи за изграждане на външни стени.

Как са били транспортирани масивните камъни все още е загадка. Някои хора се осмеляват да предположат, че може би това е магия. Някои от крайъгълните камъни в една сграда тежат около 50 тона. Така че не е много трудно да се разбере защо местните може да са направили това предположение.

Пътят до мястото, откъдето са взети камъните, минава през гъста джунгла.

Населението на острова вероятно е било около 30 000 души, което прави начинанието значимо. Факт е, че около 750 000 метрични тона скала са били използвани за изграждането на града. И нещата стават още по-впечатляващи. Само за да стане още по-трудно: местните нямали метал. А това означава, че не са имали макари и лостове, с които да движат тези камъни.

Сферите от Коста Рика

Сферите от Коста Рика
Сферите от Коста Рика

Гигантските каменни сфери, които можете да намерите разпръснати из Коста Рика са реален пример за уникалността на древните артефакти. Масивните издълбани скали, най-голямата от които тежи 16 тона, били почти неизвестни, докато компаниите за плодове не започнали да освобождават място за отглеждане на банани. Открити са около 300 топки и никой не знае какво точно е предназначението им.

Сферите датират от около 600 г. сл. н. е. до 1000 г. сл. н. е., преди испанците да дойдат в района. Целта им вероятно ще бъде завинаги изгубена в историята. А изследователите развенчават всички твърдения за предназначението им. Защото никой наистина не знае…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви