Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

База за производство за неистински парични знаци откриха служители на ГДБОП в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника. Двама извършители са задържани по случая. Информацията е на пресцентъра на МВР.

Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с. Добрина, община Провадия. Полицейските действия са реализирани с цел установяване и задържане на съпричастни към изготвяне и разпространение на неистински парични знаци с номинал 100 лева. Акцията е предприета след получени сигнали от началото на 2024 г. досега за прокарване в обръщение на въпросните банкноти, предимно в търговски обекти на територията на София, като са регистрирани над 150 случая.

В резултат на придобита информация и проведени оперативно-издирвателни действия е установена производствена база, където се изготвят неистинските банкноти. При проведени претърсвания в условията на неотложност в имот в с. Добрина са намерени и иззети 291 банкноти с номинал 100 лева; други – 55 с номинал 20 лева; мултифункционално устройство – лазерен принтер; лаптоп; флаш памет със съхранени на нея файлове – предпечат на различни банкноти с номинали 10, 20, 50 и 100 лева, както и 20 и 50 евро; фолиа, холограми, лак и др. материали и консумативи.

От пресцентъра на вътрешното министерство съобщават, че един е задържан на място по време на работния процес, а впоследствие е установена съпричастност и на втори човек към процеса по изготвянето на банкнотите. Двамата, от които единият непълнолетен, са задържани за срок до 24 часа.

Образувано досъдебно производство, като работата по случая продължава.

Преди седмица Българската народна банка предупреди за рязък скок на броя фалшиви банкноти от сто лева в търговската мрежа спрямо миналата година – ръстът е 25 пъти. Близо три пъти по-малко са засечените неистински банкноти по 50 лева, според данните на БНБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви