„Ние сме се съобразили с избора на българските граждани. С 11% предимство да излезеш и да кажеш връщам мандата, или ще се опитам с трикове да направя правителство – нито е честно, нито ни отива, нито е държавническо“.

Това обяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, след като президентът Румен Радев им връчи първия мандат за съставяне на правителство, а Росен Желязков веднага представи подготвен състав.

„Всички говорят, че е лошо да се отива на избори, но в същото време всички протриват ръчички какво е щяло да се случи след това. Затова ще им дам сценарий занапред. Виждате, че това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебното правителство се справят добре. Виждате, че това е правителство, което може да сподели отговорност, и правителство, за което изцяло ГЕРБ и СДС си носят отговорност. Министрите са ни водачите в районите, в които те категорично са победили нашите преки опоненти“, отбеляза Борисов.

„Ако правителството мине с някой трик – дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят – не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма – правителството ще има много кратък живот. Не защото някой ще ни събори, просто ние ще излезем от него“, заяви бившият премиер.

„Първата ни и най-важна цел е да актуализираме и приемем бюджета. Другото е Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – затова Томислав Дончев е зад мен, еврофондовете. Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, можем да го придвижим. След това спокойно можем да отидем на избори“, посочи Бойко Борисов.

„ПП-ДБ загърбват държавата и казват, че трябва да си пазят избирателите. На следващия избори ще чуят същия отговор от мен.Дори и да са първи – не че ще станат, когато чуят, че ние ще си пазим избирателите, те ще имат на разположение само „Възраждане“. Нека да помислят по горните няколко точки. Ако искат да говорят и за програма – насреща сме. Министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство и в парламента. Поемаме отговорност, но сме отворени за диалог“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

„Георги Гвоздейков и колега от ПП-ДБ, който се справяше добре, а Калин Стоянов е министър, който двамата с Кирил Петков съгласувахме, и е единственият досега вътрешен министър, при когото нямаше обжалване на изборите“, допълни той.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви