Местност Корал

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогавашния министър – Борислав Сандов), с която той обяви създаването на защитена зона „Залив Корал“.

ВАС е отменил предходно решение на тричленен състав, с което жалбите на две фирми – „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5″ ООД, на община Царево и на Национална асоциация „Българско черноморие“ бяха отхвърлени. Това съобщиха от партия „Зелено движение“.

Защитената местност „Залив Корал” бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.).

В границите на 1320 декара трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

В границата на защитената местност се забранява: навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март; интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове; изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Оспорващите „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги.

„Фантазия 5” е наемател на плажа „Къмпинг юг”, а „Кортекс трейдинг” е собственик на хотел „Морско конче” в „Къмпинг юг”. И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено да заплати съдебни разходи на жалбоподателите в размер на почти 8000 лева.

Местността “Корал” беше включена в защитена зона още през лятото на 2021 г. от тогавашното служебно правителство заедно с плажовете Карадере, Пашадере и Иракли. Целта на тогавашното решение на Министерския съвет беше „осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране“. Решението за защитената акватория бе част от стратегията на екипа в МОСВ за опазване на морските екосистеми и беше по предложение на Сдружение „Да запазим Корал“.

„За нас решението на съда е пореден фарс, целящ унищожаването на защитените природни територии заради частни и корпоративни интереси. То доказва колко голяма вреда за обществото нанася нереформираната съдебна система. Считаме, че в българската съдебна система липсват гаранции и предпоставки за ефективен и справедлив съдебен процес“, заявява в позицията си „Зелено движение“.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви