Изследване на Маркет ЛИНКС
Изследване на Маркет ЛИНКС

Хората на Борисов и Пеевски не им се поди на избори. Другите са „хем сърби, хем боли“.

„9% е доверието в 50-ото Народно събрание в началото. 68% нямат доверие в парламента. Достигната е ситуация, в която няма политическо решение. Няма и политическа перспектива за стабилност. Политическата класа не успява да отговори на базисни очаквания и покриване на ниво, на което трябва да се случват нещата в една нормална и европейска държава“.

Това каза в „Тази сутрин“ Добромир Живков, социолог от Маркет ЛИНКС.

„Виждаме ясно нежелание за избори и искане за поемане на отговорност и съставяне на кабинет, формиране на управленска формула. Избирателите на Бойко Борисов казват, че не искат избори. Може и да се опасяват от загуба, тъй като е негативна тенденцията при партията“, каза Добромир Живков.

Според 20% от анкетираните решението пред 50-ото Народно събрание е излъчване на политико-експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и друга формация. „ДПС е категорично на мнение, че трябва да има правителство. ГЕРБ и Борисов са в ситуация, в която не изглежда ясно, че искат да влизат в управленски формат“, обясни Добромир Живков.

16% са на мнение, че успешната формула за изпълнителната власт би била кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа.

7% са за ново правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, но подкрепено и от други формации. 8% определят кабинет на малцинството на ГЕРБ за успешно решение.

23% мислят, че ще има нови избори наесен.

Според Добромир Живков това се дължи на големия брой хора, които не са доволни от последните изборни резултати.

А проучването засича и интересен нюанс – 59% от избирателите на партия „Величие“ искат нови избори. „Те се чувстват силни, във възход и мислят, че могат да постигнат още по-висок резултат. По-скоро тук има ентусиазъм и желание за по-широко политическо влияние“, уточни Живков.

Голяма е мотивацията и при избирателите на „Възраждане“ – 47% искат ново отиване до урните. „Те се чувстват ощетени от появата не „Величие“. Тук има желание за реванш с надеждата, че ще бъде постигнат по-добър резултат“, коментира той.

Високи са стойностите и при „Продължаваме промяната – Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“. Едва 10% от избирателите на ДПС и 4% от симпатизантите на ГЕРБ искат нови избори.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви