Виенска кръв ни пренася на бал

Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще звучи във вторник, 2 юли, от 20:30 часа на сцената на Летен театър – Бургас във „Виенска кръв“.

Историята, която ще бъде разказана чрез средствата на атрактивното и грабващо сетивата оперетно изкуство, е класическа – изневяра, поредица от интриги, забавни разминавания, обрати в сюжетното развитие, ситуации, изпълнени със закачки и свеж хумор, и, разбира се – великолепие от музикални и визуални послания.

Освен бляскавата и обичана от всички поколения музика на Щраус, постановката на „Виенска кръв“ е атрактивна и като сценично оформление и костюми – те ще пренесат публиката на аристократичен бал в имение във Виена в средата на XIX век. Публиката  ще се потопи в изисканата атмосфера на светското виенско общество – с помпозни балове, пикантни интриги и несравним вкус към житейските удоволствия.

Допълнителен бонус за зрителите е фактът, че представлението се изпълнява на български език.

Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл на 2-ри юли застава маестро Деян Павлов /гост/, който дирижира и „Цигански барон“,  „Любовна история“, „Приказка за двама“, както и други спектакли и концерти на Бургаската опера.

Бургаската публика посрещна изключително радушно дебюта на сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни Николов в ролите на Графиня и Граф Цидлау на спектакъла през м. март в пълната зала на Бургаската опера. Очаква се и на спектакъла на 2-ри юли в Летния театър да съумеят да създадат неповторимата витална атмосфера на оперетата, заедно със своите колеги – солисти, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера.

На сцената във вторник ще излязат Мария Цветкова-Маджарова – като кокетката и професионална танцьорка във виенския „Кертнертеатър“ Франци Каняри  и баритонът Йордан Христозов – като княз Ипсхайм-Гинделбах – премиер-министър на Рой Грайц Шлайц.

Виенска кръв

Другата чудесна сценична двойка ще бъде сопраното Шмилена Султанова – модистката Пепи, която мечтае да танцува на сцена и младият талантлив тенор Стоян Буюклиев /гост/. Във „Виенска кръв“ ще бъдат и басът Петър Тихолов – като Каглер, бащата на Франциска Каняри; мецосопраното Калина Попова – като модистката на дамите от Виена и Александър Перпериев – като домакина на бала – Княз Битовски.

Режисурата на постановката е на Марио Николов, който е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като автор и водещ на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ. Марио Николов е носител на престижната награда „Емил Чакъров“ 2023 г.

Сценографията на постановката е на Иван Токаджиев. Художник на костюмите е друг не по-малко титулуван творец, който за съжаление вече не е между нас – Цветанка Стойнова. Диригент на артистите от хоровия състав е Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор е Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева, репетитор на балетния състав – Марина Змеева-Маркова.

Билети за „Виенска кръв“ – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота, от 1 юли – и в неделя/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/vienska-krav-0k3q79v и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1424236/performance.htm,l, на място – след 18.30 ч. на касата на Летния театър – преди спектакъла, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Следващото заглавие от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024 е операта от Джакомо Пучини „Тоска“ – на 11 юли от 20.30 часа на сцената на Летния театър. Диригент ще бъде Иван Кожухаров, в главните роли влизат: Йоана Железчева, Даниел Дамянов, Марян Йованоски, Диман Панчев и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви