Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Малцина от почитателите са запознати с повечето факти от живота на любимите си писатели. Нека си позволим да надникнем през прозореца на историята И да разберем някои подробности за писателите, които обичаме. Сигурно доста неща ще ни изненадат.

Джордж Байрон – „Не мога да бъда гениален по 24 часа на ден – няма да ми остане време да се обръсна.“

Страдал е от маниакална депресия (биполярно разстройство). Великият поет е бил куц, склонен към напълняване, но и невероятно любвеобилен – според сведенията за годината, която прекарва във Венеция, сакатият англичанин „ощастливява” 250 дами. Притежавал удивителна лична колекция – събирал къдрици от косите на любимите си жени.

Чарлз Дикенс – „Около горящата свещ винаги се въртят различни жалки насекоми, но нима за това е виновна свещта?“

Дикенс бил любител на хипнозата, наричана по негово време мезмеризъм. Едно от любимите му развлечения било да ходи в парижката морга и да разглежда неразпознатите от роднини тела. Винаги спял с глава на север. Нещо повече – сядал с лице към север, когато пишел великите си творби.

Историята обича такива шегаджии

Оскар Уайлд – „Обичам да говоря за глупости – това е единственото, от което разбирам.“ 

Оскар Уайлд
Оскар Уайлд

Уайлд не взимал на сериозно съчиненията на Дикенс и при всеки възможен случай им се подигравал. И не бил единствен – съвременниците на Дикенс непрекъснато намеквали, че той никога няма да влезе в редиците на най-добрите британски писатели. През 1878 г. завършва с отличие Оксфордския университет. Бил изключително екстравагантен и своеобразен. Писателят даже прекарал две години в затвора по обвинение в содомия.

Ърнест Хемингуей – „Истински смелите хора не се бият на дуели. С това обаче постоянно се занимават много страхливци, за да убедят самите себе си колко са храбри.“

Хемингуей бил не само алкохолик, склонен към самоубийство – нещо, което знаят всички. Той имал и фобия към публични пространства и бил параноик – никога не вярвал на похвалите от читателите и почитателите си. Не вярвал дори на добрите думи от близките си приятели. Преживял пет войни, четири автомобилни и две въздушни катастрофи. Често и с удоволствие обяснявал как ФБР го следи. Събеседниците му се усмихвали накриво, но един ден станало ясно, че писателят е прав – разсекретени документи потвърдиха, че американското Федерално бюро наистина го е следило.

Луис Карол – „Всички на този свят са луди.“

В личните си дневници Карол постоянно се упреквал за различни грехове. Тези страници обаче били унищожени от семейството на писателя, за да не хвърлят сянка върху паметта му.

Някои изследователи сериозно вярват в историята, че Карол е бил самият Джак Изкормвача

– серийният лондонски убиец, чиято самоличност така и не е разкрита. Страдал от блатна треска, цистит, лумбаго, артрит, плеврит, ревматизъм, безсъние и още куп най-различни болести. Освен това почти непрестанно – и много силно – го боляла глава. Сам изобретил триколесния велосипед, мнемонична система за запомняне на имена и дати, както и електрическа писалка.

Франц Кафка – „Хората лъжат най-малко тогава, когато лъжат малко, а не тогава, когато нямат повод.“

Работел като чиновник. Според съвременните представи бил типично офисно безгръбначно, натегач и неудачник. Внук е на еврейски месар и едновременно с това бил убеден вегетарианец. През живота си успял да публикува само няколко разказа, които останали незабелязани от широката общественост. Преди смъртта си помолил най-близкия си приятел Макс Брод да унищожи всичките му ръкописи. Брод обаче престъпил волята му и така Кафка станал световноизвестен. Но посмъртно.

Уилям Шекспир – „Така усърдно съдите на други греховете, но по-добре със свойте започнете!“

Уилям Шекспир се родил и умрял на една и съща дата – 23 април. Съвременниците му твърдяли, че се увличал от бракониерството и особено обичал да лови елени в имението на сър Томас Луси без всякакво разрешение. В негова чест е наречен един от кратерите на Меркурий. Вече няколкостотин години продължават споровете дали той е истинският автор на приписваните му произведения.

Лев Толстой – „Хората често се гордеят с чистата си съвест, само защото имат къса памет.“

-По време на първата си брачна нощ със София Берс 34-годишният Лев Николаевич накарал 18-годишната си булка да прочете страниците от дневника му, където подробно били описани любовните му похождения с различни жени, между които и крепостни селянки. Толстой искал между него и жена му да няма никакви тайни. Отнасял се скептично към собствените си романи, особено към „Война и мир”. През 1871 г. написал на приятеля си Фет: „Колко съм щастлив, че повече никога няма да пиша бози като „Войната”!” Винаги носел на врата си вместо кръст портрет на фрунския просветител Жан-Жак Русо.

Агата Кристи – „Разговорите са измислени, за да пречат на хората да мислят.“

Агата Кристи
Агата Кристи

По време на Първата световна война Кристи работела като медицинска сестра във военна болница. По-късно била служителка в аптека – ето защо добре разбирала от отрови. Много от убийствата в книгите ѝ са извършени именно с помощта на различни отровни вещества. Страдала от дисграфия – заболяване, което прави невъзможно писането на ръка. Всичките й знаменити книги са продиктувани. Брайън Олдис, познат на Кристи, разказва за методите ѝ на работа – „тя дописваше книгата до последната глава, после избираше най-малко вероятния заподозрян, връщаше се към началото и преправяше някои места, за да заложи престъплението.”

Антон Чехов – „Във всеки от нас има твърде много винтове, колелца и клапани, за да можем да съдим един за друг по първото впечатление или по два-три характерни признака.“

Чехов много обичал разходките до публичния дом.

Когато отивал в нов град, първата му работа била да проучи мястото от тази му страна. Бил страстен колекционер на пощенски марки. Събирал ги от ранна младост до края на живота си. Близък приятел на композитора Чайковски – дори му посветил разказа си „Мрачно утро”. Повтарял трети клас заради „изоставане в словесността”. Чехов сядал да пише, облечен в параден костюм.

Артър Конан Дойл – „Няма нищо по-измамно от твърде очевидните факти.“

Бащата на Шерлок Холмс бил окултист и вярвал в съществуването на малки крилати феи. В разказите си за Холмс той описал много от методите на криминалистиката, които още били неизвестни на полицията. Сред тях са събирането на фасове и пепел от цигари, идентифицирането на пишещи машини, разглеждането на местопрестъплението през лупа. Впоследствие полицаите възприели широко тези и други методи, характерни за Холмс. Конан Дойл имал крайно обтегнати отношения с Бърнард Шоу, който веднъж нарекъл Шерлок Холмс „наркоман без нито едно приятно качество”. На надгробната му плоча по молба на вдовицата му е изписан рицарският девиз „Steel True, Blade Straight” (Верен като стомана, прям като меч).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви