Тодор Стамболиев

Сигнали за това са получавани в кабинета ми и преди, но съм считал, че е налице някакво недоглеждане, или неправилен разчет за текущия месец, казва общественият посредник Тодор Стамболиев.

Очевидно има  проблем, защото и през м. юни е получил жалба, в която наш съгражданин споделя, че в първия ден за получаване на пенсиите, 07.06.2024 год. от пощенски клон на ул. „Ст. Стамболов“ № 43, още в 13.45 часа плащането на пенсиите е прекратено, поради липса на средства.

В първият ден, по график  в пощенския клон, следва да  получат пенсиите си, родените лица до 1940 год. Това са най-възрастната част от населението в пенсионна възраст.

Точно те, в по-голямата си част, са трудно подвижни, хора с увреждания, нуждаят се от помощ при придвижването си, ангажират други свои близки  и т.н. Много от тях, поради трудността в придвижването си, планират своето ежедневие така, че да успеят да свършат повече неща с едно излизане от дома си. По тази причина в деня на получаване на пенсията са планирали да посетят личен лекар, да закупят лекарства, да платят текущи битови сметки, такси и т.н.

Трябва да се намери причината за недостига на средства и да се търси промяна, категоричен е Стамболиев.

„Още повече, че според мен става въпрос за липса на добра организация при заявяване и планиране на паричните средства, които следва да бъдат преведени за изплащане, съобразно броя на лицата, които имат право да получат пенсиите си на съответната дата“, допълва той.

Няма спор обаче, че е изключително неудобно, възрастните хора да отидат до пощенския клон и след близо половин час и повече редене на опашка, да бъдат отпратени със забележката, че сумата за плащане на пенсията им  е свършила, споделя Стамболиев.

„Ще изпратя официално писмо до директора на Регионално управление „Югоизточен регион“ на „Български пощи“ ЕАД  и до Началника на ТП на НОИ-Бургас, но се надявам и чрез средствата за масова информация тази информация да достигне до компетентните лица и да се пресече с тази порочна практика“, казва общественият посредник.

Той споделя, че умишлено повдига въпроса сега, в края на м. юни, като се надява, с настъпването на първата дата за изплащане на пенсиите през м. юли, на която освен всичко друго се очаква и увеличение в размера на пенсиите, тази практика да бъде преустановена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви