Тръмп срещу Байдън
Тръмп срещу Байдън

Демократите са в шок от представянето на президента Джо Байдън на дебата с Тръмп. То беше толкова слабо, че някои дори частно се питаха дали той трябва да остане кандидат на партията. Това гласят първите коментари след финала на сблъсъка на двамата претенденти по Си Ен Ен.

Байдън беше на сцената с тих, слаб глас и отворена уста, като в един момент се взираше. Той се затрудняваше да завърши мисълта си и отстъпваше по въпроси като абортите, където демократите имат предимство. Само няколко минути бяха необходими на демократите, за да осъзнаят колко зле е положението. „Байдън изглежда и звучи ужасно. Той е непоследователен“, каза един от демократите, който е работил в администрацията на Байдън. „Ужасно“, каза друг демократ, цитиран от Си Ен Ен.

Друг демократ, който работи в предизборните щабове в цялата страна, каза просто: „Напълно сме прецакани“. С наближаването на края на дебата се появи почти екзистенциален въпрос: Трябва ли някой друг [кандидат] да оглави листата на демократите?

„Трудно е да се твърди, че Байдън трябва да бъде нашият кандидат“ – каза един експерт, който повече от десетилетие е работил по кампании на всички нива.

Този дебат се превърна в исторически по много причини, но не на последно място и поради факта, че се провеждат преди всеки от кандидатите да бъде официално номиниран на съответните събрания. Националната конвенция на Демократическата партия ще се проведе на 19 август в Чикаго.

Демократите прекараха голяма част от изминалата година в спекулации относно шансовете на Байдън да победи Тръмп в изборите.

Мнозина смятат изборите за екзистенциални и решаващи за оцеляването на американската демокрация, коментира Си Ен Ен.

Самият Байдън обаче е твърдо решен да бъде този, който ще победи Тръмп, и в един момент дори откровено заяви: „Ако Тръмп не се беше кандидатирал, не съм сигурен, че аз щях да се кандидатирам.“

Нито един сериозен претендент от Демократическата партия не се е изправил срещу Байдън. И на този етап от кампанията той ще трябва да реши да се оттегли, ако демократите изберат друг кандидат.

Ако Байдън се оттегли, номинацията на Демократическата партия ще бъде решена на балотаж.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви