Кадиев:Борисов изтощава всички и отива на избори
Кадиев:Борисов изтощава всички и отива на избори

В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, част от „Левицата“. „Просто си търси виновен. Борисов разбира, че не може да се залепи за Пеевски. Не иска да бъде зависим от ДПС и смятам, че ще отидем на избори“.

Няма как всички да се обединят срещу ГЕРБ и ДПС, както предлагат от „Възраждане“, посочи още Кадиев. Не е нормално обединение в ляво да правят хората, които бяха до Корнелия Нинова и изпълняваха нейната политика, посочи още той в предаването „Преди всички“. „Първо БСП трябва да си оправи вътрешния проблем“.

Кадиев коментира новината, че България не е готова да влезе в еврозоната.

Два доклада на ЕК и ЕЦБ констатираха това. Става дума за проблеми, свързани с инфлацията.

„Разговорът не е около това дали искаме да влезем на първи януари, или на първи юли, а доколко сме готови и доколко има смисъл. Освен, че не сме готови, не е хубаво да влезем по-рано, отколкото трябва“.

Кадиев коментира думите на управителя на БНБ, който смята, че приемането на България в еврозоната през 2025 г. е възможно, „ако имаме проевропейско правителство с широка подкрепа и широк хоризонт на действие“.

„Подготвя си почвата да обясни защо не е станало през 2025 година.
Аз ще кажа, че просто не сме готови и няма смисъл възторжено да бием тъпана колко е хубаво да влезем в средата на годината. Не се влиза в средата. Няма такъв случай досега.

Докато средният доход на населението не достигне 80% от средноевропейския, ние не трябва да влизаме в еврозоната. Заедно с нея върви инфлация и трябва да има някакъв резерв. Движим се в правилната посока. В момента сме на 64%.

Илюзия е, че влизайки, нещо страшно хубаво ще се случи. Ръстът на икономиката е най-важното нещо. Трябва да бъде прекроена и данъчната система“.

Дори тези два доклада да бяха положителни, не беше задължително да ни приемат, защото решението се взима от Съвета на министрите, обясни още той. „Ние сме в Сивия списък за пране на пари. Това е достатъчно основание да ни откажат. Нямаме и редовно правителство. Защо твърдим, че сме готови за еврозоната?“

Ако трябваше да залагам – по-скоро бих очаквал да влезем през 2027 г.,

но това не означава, че трябва да проспиваме шанса за 2026 – та, каза Кадиев.

Той обясни, че Хърватска е приела закон, според който 9 основни храни са с регулирани цени за първите 6 месеца след приемане на еврото, както и закон, с който се слага таван на цените на горивата. Това са мерки за пресичане на спекулата. Кадиев смята, че подобни може да приеме и нашият парламент.

БНР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви