Изображението е илюстративно
Изображението е илюстративно

Датата 26 юни е приета от ООН през 1987 г. на този ден хора от целя свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.

През последните години се наблюдава епидемия на употреба и злоупотреба с широк спектър от наркотични вещества, която обхваща сериозна част от младото поколение на България. Употребата на цигари, райски газ, алкохол, медикаменти, наркотици води до непосредствени физически и психически проблеми. При продължителна употреба се стига до тежко и изтощително безсъние, лесна възбудимост, високо кръвно налягане и аритмии.

Много по-тежко, обаче, е засегнато психичното здраве на употребяващите. Появяват се безпокойство, тревожност, агресивност, и най-вече-пристрастяване. За съжаление, медийният интерес е по-скоро върху криминалните аспекти на явлението, а реалните проблеми свързани с осигуряването на лечение на зависимите, по-скоро остават на заден план.

Зависимостите са част от цивилизацията, културата и митовете на нашето време. Те присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването и остротата на проблема и му отделяме необходимото внимание. Те проникват навсякъде и никой, независимо от социален статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. Употребата на психоактивни вещества водещи до зависимост е значим здравен и социален проблем за гражданите на България и Европа. Заплаха е за сигурността и здравето на европейското общество.

Европейският доклад за наркотиците за пореден път разкрива, че Европа е изправена пред все по-сложен проблем с употребата на стимулантите, новите психоактивни вещества, злоупотребата с алкохол, райски газ, лекарства и проблемната употреба на канабис. Наред с това докладът ни напомня, че част от проблемите, наследени от миналото, все още са актуални, макар предизвикателствата, които тези проблеми пораждат понастоящем за политиката и практиката, да се променят.

fakti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви