Велин Богданов
Велин Богданов

Собствениците на фотоволтаичните централи ще излязат на протест край село Ясен. Те ще затворят главен път Русе –София при детелината на село Ясен. Затварянето ще е от 9.00 до 9.20 часа. Организатор на протеста е Националното сдружение на собствениците на фотоволтаични централи.

Велин Богданов има такива централи, помага и на други да ги изграждат. Той е един от организаторите на националния протест. „Протестът е против високите цени на балансиране. Цените за баланс и небаланс са почти равни. Те са по-високи от прихода, който има от централите – нова методика на КЕВР, въведена от първи май“.

Най-уязвими са собствениците на малки централи, обясни той. „Освен цената за небаланс, собственикът трябва да плати също и счетоводни разходи, осигуровки и разходи за пренос по мрежата. Почти всички са пред фалит.

Ако тази методика не се промени и парите не се върнат със задна дата, тези, които са на кредит, със сигурност ще фалират. Другите трябва да подпомагат централите със странични средства“.

Проблемът ще рефлектира и върху банковия сектор, предупреди той. „Ако няма решение на проблема, следващият протест ще бъде пред КЕВР. Ако това не приключи, всички ще фалират за три месеца“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви