Ново проучване на общественото мнение в Обединеното кралство потвърди, че партията „Реформирай Обединеното кралство“ на Найджъл Фараж изпреварва Консервативната партия само 10 дни преди общите избори на 4 юли.

Ако преди десетина дни проучване на „YouGove“ може би не беше прието напълно сериозно, когато за първи път даде макар и минимална преднина на „реформаторите“ пред торите, то сега резултатите от анкетата на „Редфийлд и Уилтън“ могат вече да се приемат за шокиращи, защото потвърдиха тенденцията за пренасочване на избиратели от управляващата партия към партията на Фараж, предаде кореспондентът на БНР. А до изборите остават само 10 дни.

Убедително начело продължават да са лейбъристите с 42-процентно одобрение, „реформаторите“ са с 19%, а консерваторите – с 18%.

Провелите проучването заявиха, че резултатът донякъде е изненадващ след последните коментари на Фараж, че „Западът е виновен за войната в Украйна, защото е провокирал Путин“, за които той беше осъден от целия политически спектър и най-вече от видни фигури на торите.

Според „Редфийлд и Уилтън“, лейбъристите на Киър Стармър могат да получат мнозинство от 250 места в новия парламент. Анкетата обаче потвърди и предположението, че „Реформирай Обединеното кралство“ ще открадне гласове не само от избиратели на консерваторите, но и на лейбъристите.

Преди дни лидерът на британската партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж защити твърдението си, че Западът е провокирал руската инвазия в Украйна, след като бе осъден за коментара от лидери от целия политически спектър.

Найджъл Фараж заяви по-рано в интервю за Би Би Си, че „Западът е провокирал Путин за войната в Украйна“ и че това е следствие от разширяването на ЕС и НАТО на изток.

Премиерът Риши Сунак го разкритикува, заявявайки, че това е абсолютно грешен коментар и само „налива масло в огъня на агресията на Путин“. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър определи думите на Фараж като „позорни“, а лидерът на либералдемократите Ед Дейвид нарече популиста „апологет на Путин“. От Шотландската национална партия отбелязаха, че казаното е „обида за всички пострадали украинци“.

Фараж обаче реагира със статия във „Дейли телеграф“, в която пише, че никога не е бил „апологет или поддръжник на Путин“, „но ако боднете руската мечка с прът, не се изненадвайте, ако тя отговори“.

„Не ме обвинявайте, че казвам истината за войната на Путин в Украйна“, казва Фараж и прави уточнението, че „нахлуването в Украйна е било неморално, възмутително и незащитимо“.

„Като защитник на националния суверенитет аз вярвам, че Путин сгреши напълно, като нахлу в суверенна Украйна. Никога не съм се опитвал да оправдая инвазията на Путин по какъвто и да е начин. Но това не променя факта, че прозрях какво ще се случи преди десетилетие, предупреждавах, че идва и съм една от малкото политически фигури, които винаги са били прави и честни относно войната на Русия в Украйна“, изтъкна Найджъл Фараж.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви