Почитателите на балетното изкуство, които са пропуснали еуфорията на трите представления на балета „Дон Кихот“ през лятото на 2022 г., ще имат привилегията и естетическото предизвикателство да присъстват отново на спектакъл от най-висока класа на „Дон Кихот“ на 30 юни от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас.

Събитието ще е и в качеството си на официално откриване на Втория международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“.

В главните роли на Китри и Базил ще бъдат Кристина Чочанова и Симеон Атанасов, който е носител на първа награда от Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ 2023 г. , като участието в спектакъл на Държавна опера – Бургас бе част от наградата.

Бургаската публика и гостите на града още помнят блестящото премиерно представление на балета „Дон Кихот“, по музика на Лудвиг Минкус – на 7-и юни 2022 г. на сцената на Летния театър в Бургас.

Със спектакъла, в който гостува примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в партньорство с премиер-балетиста на националния културен институт и Бургаската опера Емил Йорданов, официално бяха открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Почитателите на вихрените южни ритми имаха възможност да гледат спектакъла и със солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова, също в партньорство с Емил Йорданов, както и с примабалерината на Държавна опера – Стара Загора Анелия Димитрова и премиер-балетиста на Бургаската опера Даниел Тичков.

От почти две години мащабната постановка не е представяна на бургаска сцена, поради факта, че изисква сериозен артистичен капацитет – и като брой изпълнители, и като висока техническа трудност.

За момента трупата на Операта вече е мултинационална, след проведени конкурси съставът се попълни с нови качествени изпълнители, най-вече в мъжкия състав, което предполага представянето на подобни атрактивни спектакли – като „Дон Кихот“ и „Корсар“, чиято забележителна премиера бе в началото на м. юни т. год.

От цялостната красота на спектакъла се излъчват флуиди, съчетаващи красота, динамика, майсторство, южна страст. Чудесната постановка на „Дон Кихот“ е на Галина Калчева – режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски.

Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев, напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера, асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева.

Всеобщото мнение за постановката е, че е постигнато възхитително съчетание на ритми, обагрени от страст, динамика и вихър от емоции, и има цялостен облик, синхронизирал идея, музика, художествени послания и вдъхновено изпълнение, под знака на истинско майсторство.

Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла – декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Цялостната многобагрена феерия на „Дон Кихот“ на сцената на Бургаската опера в неделя ще изградят – чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания, всички десетки изпълнители.

Освен атрактивните солисти – Кристина Чочанова и Симеон Атанасов, в ролите в спектакъла на 30 юни публиката ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти.

В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес – Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов – в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела – Санчо Панса, ще бъде Франческо Пио Русо.

Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Натали Иванова, солисти на балетната трупа – като Еспада и Мерседес – атрактивни и блестящо пресъздаващи испанския темперамент чрез разнообразните вихрени танци.

Като Повелителката на дриадите – стилна, въздействаща, излъгваща класа, ще бъде Лая Рамон. С динамично сценично присъствие и артистичност на сцената на Бургаската опера ще се отличи Калина Неделчева – като Амур.

Динамични и очарователни ще бъдат Илина Константинова и Нанако Сато – като Приятелките на Китри. Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил – премиер-балетистът Даниел Тичков и Шун Калафуне. В страстния Цигански танц като кълбо от чувственост и динамичност ще бъдат и солистите на балетния състав Яна Бердута и Кирил Филипов.

Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри – в изпълнение на Стоян Фъртунов.

В ролята на Кръчмаря ще бъде Божидар Комитов. В атрактивния Танц на тореадорите южна страст и динамика внасят: Даниел Тичков, Шун Калафуне, Хару Накагава, Кирил Филипов, Кирчо Желязков, Патрик Гил. В мащабния спектакъл участват още:  Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Гергана Георгиева, Мария Габарова, Ивана Фиалковска, Мина Ялъмова, Полина Паша, Анелия Иванова, Александрина Арабска, Рафаела-Мария Кюл, Гери Козарова, Джулия Леци и др.

Колоритно и свежо е присъствието в мащабния спектакъл на възпитаниците на балетните класове на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас, участващи – изключително отговорно и в синхрон с майсторството на останалите изпълнители, в красивите приказни сцени, в които властват дриадите – митичните горски създания, покровителки на дърветата.

В красивата динамична постановка на „Дон Кихот“ традиционно високо изпълнителско ниво, отдаденост на сцената и забележителен синхрон постигат и артистите от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

Билети за „Дон Кихот“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/balet-don-kihot-0bwvv6 и Eventim – https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1418536/performance.html.

На следващия ден – 1 юли, от 18 часа на сцената на Държавна опера – Бургас започва второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, на името на примабалерината и дългогодишен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева.

Престижният балетен форум, чието успешно първо издание бе също в залата на Държавна опера – Бургас, и тази година ще бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град.

На конкурса /1-6 юли/ и съпътстващата балетна академия /1-9 юли/ се очаква да пристигнат около 140 млади балетисти от няколко континента. Конкурсът е само за професионалисти, като миналогодишното издание бе на изключително високо ниво.

Лауреати участваха в спектакли на Бургаската опера – „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Зле опазеното момиче“, както и в предстоящото представление на „Дон Кихот“; балетист от наградените в конкурсната програма вече година е част от балетния състав на Операта.

На отличените участници са предоставени гастроли и в редица други престижни световни театри, като именно този факт, не само паричната награда, е стимул за тяхното блестящо бъдещо професионално развитие.

В състава на авторитетното международно жури на балетния конкурс „Сара-Нора Прима“ ще бъдат: Сара-Нора Кръстева, председател; Марта Петкова, примабалерина и художествен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет; Никола Хаджитанев, премиер-солист на Софийската опера и балет; проф. Маша Илиева, примабалерина, режисьор, хореограф, балетен педагог; Ана Павлович, примабалерина, художествен директор на Балета на Народния театър в Белград; Айшем Сюнал Савашкърт, административен и артистичен директор на Държавна опера – Истанбул и директор на балета; д-р Seon-Hee Jang, професор в катедрата по танцово изкуство в университета Sejong, член на борда на Корейския национален балет, артистичен директор на балетната трупа; Леонард Яковина,  водещ солист на Berlin Staatsballett; Огулджан Борова, ръководител на Studio Company и Trainee Program; Силвия Томова, примабалерина, артистичен директор на балета в Държавна опера – Стара Загора.

Ментори в балетната академия „Сара-Нора Мастър“ ще бъдат: Сара-Нора Кръстева, Марта Петкова, проф. Маша Илиева, Никола Хаджитанев, доц. Анна Пампулова и Леонард Яковина.

Водещ на конкурсните вечери и галаконцерта ще бъде обичаният телевизионен водещ Георги Любенов, който бе конферансие и на миналогодишната церемония по награждаването на лауреатите.

Конкурсните вечери на „Сара-Нора Прима“ 2024, с начало 18 часа, както и за галаконцерта – от 19 часа на 6 юли, в залата на Бургаската опера, ще бъдат с билети, които се продават на касата на Операта и каса „Часовника“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви