Просто няма отърване!
Просто няма отърване!

Преговарящите за най-високите постове в съюза лидери на ЕС спазариха „европейските тронове”. Пазарлъкът оставя Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. Информацията е на ДПА, позовавака се на свои източници, участващи в преговорите.

Сделката беше постигната по време на разговор между шестима от лидерите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Както можеше да се очаква, има ръководители с особено мнение.

Като част от сделката преговарящите се съгласиха също бившият португалски министър-председател Антонио Коща (социалист) да бъде следващият председател на Европейския съвет, отбеляза БТА, цитирайки ДПА.

Естонската министър-председателка Кая Калас (либерали) ще бъде новият ръководител на външната политика на Европейския съюз. Роберта Мецола (център-дясно) – ще бъде преизбрана начело на Европейския парламент.

По време на неофициалната среща миналия понеделник между лидерите на ЕС в Брюксел не се спазариха за попълването на водещите позиции

след състоялите се в началото на месеца избори за Европейски парламент.

Постигнатото вече, както твърди ДПА, споразумение предхожда срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел. На нея ще се реши кой да ръководи институциите на Европейския съюз през следващите пет години.

Сделката за триото (Мецола е встрани от договорката на Европейския съвет) беше сключена по време на видеоконферентна среща на шестима правителствени ръководители, представляващи трите центристки групи, са заявили политически източници в шест европейски страни пред Ройтерс.

За да бъде номинирана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на „засилено квалифицирано мнозинство“ от лидерите на ЕС, представляващи най-малко 20 държави и 65% от населението на Европейския съюз.

В крайна сметка, след като Европейският съвет номинира кандидат (както стана дума с квалифицирано мнозинство), Европейският парламент избира председателя на ЕК с мнозинство от списъчния състав на Парламента.

Един от сериозните противници на номинацията на Фон дер Лайен за нов мандат е унгарският премиер Виктор Орбан, според когото решението за висшите позиции е договорено между ЕНП, социалистите и либералите.

В ЕС се появи провоенна, промигрантска и антиикономическа коалиция, заяви Орбан миналата седмица.

Според него „ролята на Велзевул“ в изграждането на тази коалиция играе Манфред Вебер. Според Орбан Вебер е „стар враг на Унгария“ в сравнение с който Урсула фон дер Лайен е „дъщеричка на свещеник“. Позицията на Унгария (на Орбан) е важна, защото от 1 юли поема ротационното председателство на ЕС.

Има и друг премиер на по-различно мнение – италианския. Джорджа Мелони също изрази възражения по подготвения пакет от четири имена. Тя вече каза, че този механизъм, при който се преговаря по готов пакет от предложения, е погрешен подход, припомня „Кориере дела сера”.

За да даде зелена светлина за подобно разширяване вдясно, обаче Мелони би могла да преговаря за водещ пост за Италия в ЕК, отбелязва АНСА.

Номинациите не могат да са монопол само на три европейски семейства, е заявил Орбан на Мелони при вчерашната им среща в Рим, визирайки семействата на Европейската народна партия, „Социалисти и демократи“ и „Обнови Европа“. Орбан е против всички предложени имена. Той не иска нито Фон дер Лайен, нито Коща или Лета, нито Калас и Мецола. Докато Мелони е по-склонна да разиграва картата на преговорите с настоящото европейско мнозинство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви