Ружа Игнатова - издирва се!
Ружа Игнатова - издирва се!

Държавният департамент на САЩ обяви, че в рамките на Програмата за награди за информация във връзка транснационалната организирана престъпност се предлага награда в размер на до 5 млн. долара за информация, която да доведе до ареста и/или до осъждането на германската гражданка Ружа Игнатова. Тя е издирвана в САЩ за участието ѝ в една от най-големите световни схеми за измами в историята. Това се казва в съобщение в сайта на Държавния департамент.

Започвайки приблизително през 2014 г. в България, Игнатова, в качеството си на съосновател на компанията OneCoin Ltd, и други лица са измамили инвеститори от цял свят с милиарди долари. Игнатова популяризира OneCoin като инвестиция в цифрова валута чрез неверни твърдения и представи, за да привлече инвеститори.

Смята се, че до 2017 г. OneCoin е измамила жертвите с повече от 4 млрд. долара.

На 12 октомври 2017 г. на Игнатова е повдигнато обвинение в съд в Южния съдебен окръг на Ню Йорк, САЩ.

Тя е обвинена в заговор за извършване на онлайн измама, в онлайн измама и в заговор за извършване на пране на пари. Две седмици след повдигането на обвинението Игнатова отпътува от София, България, за Атина, Гърция, за да избегне арест, и оттогава е в неизвестност. През февруари 2018 г. е издаден заместващ обвинителен акт, в който Игнатова е обвинена в допълнителни престъпления. А именно: заговор за извършване на измама с ценни книжа и измама с ценни книжа. През 2022 г. тя е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци. Германия също е повдигнала наказателно обвинение на Игнатова за ролята ѝ в транснационалната схема за измама.

Днешното предложение за възнаграждение в размер до 5 милиона долара е одобрено от държавния секретар. То е в рамките на Програмата за възнаграждения на информация във връзка за транснационалната организирана престъпност. Програмата е на Държавния департамент и подкрепя усилията на правоприлагащите органи за пресичане на транснационалната престъпност в световен мащаб. Тя подкрепя и усилията за изправяне на бегълци от закона пред правосъдието.

Разполагате ли с информация за Ружа Игнатова, моля, свържете се с ФБР чрез Telegram: @RujaReward, Signal: @RujaReward.01 или онлайн на tips.fbi.gov. Ако се намирате извън Съединените щати, можете да посетите и най-близкото посолство или консулство на САЩ. Ако се намирате в Съединените щати, можете да се свържете и с местния офис на ФБР, се казва в съобщението.

Всички данни за самоличността на човека, предоставил информацията, се пазят в строга тайна. Американски държавни служители и работници нямат право на награди, се допълва в текста.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви