Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО), алкохолът убива 2,6 млн. души годишно. Информацията е на АФП. Организацията твърди, че стойностите остават „неприемливо високи“ независимо от спада през последните години.

Докладът подчертава, че алкохолът причинява един от 20 смъртни случая в света. В това число влизат и пътните инциденти, насилието, болестите, причинени от алкохола.

През 2019 г., когато е последното статистическо проучване, 2,6 млн. смъртни случаи са причинени от алкохола. Това се равнява на 4,7 процента от общите случаи по света през тази година. Мъжете представляват три четвърти от статистиката.

Според доклада има отчетливо намаляване на консумацията на алкохол и на предизвиканите от консумацията заболявания от 2010 г. досега в целия свят. Въпреки това броят на смъртните случаи остава неприемливо висок, подчерта Гебрейесус. И допълни, че младите хора са непропорционално засегнати. Най-висока смъртност вследствие на употребата на алкохол през 2019 г. се отчита във възрастовата група 20-39 г. – 13 % от случаите.

Алкохолът може да доведе до развитие на множество заболявания,

сред които чернодробна цироза и някои видове рак. От 2,6 млн. смъртни случаи вследствие на алкохол през 2019 г. 1,6 души са починали от незаразни заболявания, 474 000 са починали от сърдечносъдови заболявания и 401 000 са починали от рак. 724 000 са починалите от наранявания – в това число пътни инциденти и самонаранявания.

Злоупотребата с алкохол може да доведе и до по-висок риск от заразяване с туберкулоза, СПИН, пневмония. Около 209 млн. души са зависими от алкохол, според статистиката от 2019 г. Това са 3,7 процента от световното население. В същото време индивидуалната годишна консумация спада – 5,5, л през 2019 г. срещу 5,7 л девет години по-рано.

Консумацията е неравномерно разпределена – повече от половината световно население над 15 години спада към тоталните въздържатели. Европа отчита най-високото ниво на консумация – средно 9,2 л алкохол годишно. След нея са Северна и Южна Америка със 7,5 л. Най-ниското ниво на консумация се отчита в мюсюлманските държави в Северна Африка, Близкия изток и в Азия.

През 2019 г. 38% от редовно пиещите са имали епизоди на завишена консумация – най-малко 60 гр. чист алкохол веднъж или в множество случаи в рамките на месец. В световен план 23,5 % от 15-19-годишните спадат към редовно пиещите. В Европа 45 % от хората на тази възраст пият редовно, а в Северна и Южна Америка това са 44%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви