Борисов като Рицарят на печалния образ
Борисов като Рицарят на печалния образ

След два дни консултации с политическите партии няма изгледи възелът на цар Гордий да е дори леко разхлабен. Едва ли решението ще дойде и в утрешните две, последни срещи с политически сили. Но и те ще бъдат отметнати от тефтера с графика на президента Румен Радев. И те не крият сред редовете си Александър Велики. Така или иначе кабинетът на малцинството, роден в съзнанието на Бойко Борисов, не събира мнозинство.

По ред на номерата вчера и днес при президента се извървяха победителите на вота ГЕРБ-СДС, вторите от ДПС, бившите управляващи от ПП-ДБ, вечните опозиционери от „Възраждане“ и готовите за преговори с третия мандат социалисти. Остава в сряда при президента да отидат от „Има такъв народ“, които ще повторят, че искат третия мандат, и енигмата „Величие“. Те нямат шанс да получат подкрепа от останалите, но могат да дадат своята, колкото и да са малки.

Кабинетът да е на малцинството с премиер от ГЕРБ, но не Бойко Борисов

– това ще предложат с първия мандат първите на вота, а вторите декларираха пред президента, че ще ги подкрепят. Това обаче не осигурява така необходимото мнозинство, за да бъде стабилно правителството.

На такъв съратник се доверяваш сляпо
На такъв съратник се доверяваш сляпо

От ПП-ДБ нямат намерение да участват в кабинети и вече в опозиция, продължават да се занимават повече с ГЕРБ, отколкото със себе си. Подчертаха и пред президента, че те своята отговорност са я поемали с управление, но техните правителства са били сваляни именно от днешните победители на изборите с помощта на вторите от ДПС. ГЕРБ да си поеме отговорността, Борисов да не се прави на жертва, защото той предизвика този хаос, категоричен беше Николай Денков. Бившият премиер заедно с лидера на ПП Кирил Петков повтори, че тяхната роля този път е на опозиция. От коалицията не пожелаха отсега да коментират какво ще правят с втория и третия мандат, защото още не е минал редът на първия.

„Възраждане“ без изненада и на поредни консултации, и след поредни избори заявяват, че няма да подкрепят ничий друг кабинет, освен своя собствен. Този път обещаха да не гласуват за правителството на малцинството на ГЕРБ. И излязоха с апел към всички останали за коалиция „анти ГЕРБ“. „Трябва да се намерят сили за преодоляване на различията, за да се направи общо правителство без ГЕРБ и ДПС“, призова лидерът Костадин Костадинов и пресметна, че всички без ГЕРБ събират 125 гласа.

БСП повториха позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ с първия мандат,

но отидоха и по-далеч – и ДПС не могат да се надяват на техните гласове с втория мандат. И двете позиции бяха артикулирани при президента без да носят изненада, защото такова е решението на партийния пленум отпреди десетина дни.

БСП обаче си остави отворена врата за третия мандат и за участие в експертен кабинет на националното спасение, заявиха от партийното ръководство, които за първи път се явиха на среща на „Дондуков“ 2 без Корнелия Нинова. Направиха комплимент на президентската двойка, припомниха, че те са я издигнали и избирали, и намекнаха, че имат самочувствието да очакват третия мандат, от който няма да се откажат. Дори обаче да не го получат, след тях идват ИТН, които вече прегърнаха идеята им за експертен кабинет. Така че социалистите анонсираха, че ако се стигне до третото завъртане на мандатите, са готови на диалог с всички.

Ред е на най-малките да кажат дали ще наклонят везните с няколко гласа в полза на кабинет на ГЕРБ, или се очертават септемврийски избори. И ИТН, и „Величие“ принципно са заявили, че няма да подкрепят ГЕРБ и ДПС. Но за разлика от вторите, първите имат амбиции за мандат. За това, че се надяват на третия мандат и да правят експертен кабинет, вече обяви Слави Трифонов. Идеологът на новобранците в парламента, Ивелин Михайлов, пък не ще да чуе за ГЕРБ и вече заплаши с разцепление най-малката група, която ще престане да съществува, ако още веднъж няколко негови депутати гласуват с ГЕРБ и ДПС.

Така след два дни консултации правителство не се очертава да се роди,

освен ако някоя от политическите сили не предприеме много рисков и екзотичен ход, за да даде гласове за кабинета на ГЕРБ. Но със сигурност ще го разберем чак след последния тур консултации утре. А и да не стане ясно тогава, време за конфигурации и изненади има и след него, предвид разписаните в Конституцията срокове за договаряне на правителства, които са достатъчно дълги – по седем дни за всеки мандат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви