Възраждане иска мандат за кабинет
Възраждане иска мандат за кабинет

На „Дондуков“ 2 „Възраждане“ бе представено от Костадин Костадинов, Светослав Тодоров, Станислав Стоянов, Петър Петров и Цончо Ганев. Днешните консултации президентът Румен Радев започна с въпроса как те гледат на възможностите за съставяне на кабинет и какво мислят за предложението на ГЕРБ-СДС за правителство на малцинството. Партийният лидер Костадин Костадинов повтори убеждението си, че има как да се направи кабинет без ГЕРБ и ДПС, които според него са „сиамски близнаци“.

„Формулата я зададе българският избирател – определи в парламента да има повече партии, които декларираха, че не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС. Вчера Бойко Борисов не изглеждаше особено щастлив от това, че ще предлага правителство. Възможно е да има правителство в този парламент и ние ясно заявихме формулата – 125 мандата са тези, които са различни от ГЕРБ и ДПС“, заяви Костадинов.

На тази заявка Радев посочи: „Отнасям се с огромно уважение към всеки, който е готов да поеме отговорност и да се нагърби с мандат за управление на страната. Неслучайно следя заявките на всяка политическа сила. Неслучайно вчера зададох въпроса и на ПП-ДБ. Вие чухте техния категоричен отговор, че не биха подкрепили правителство с вашия мандат поради непреодолими според тях различия. Така че тази бройка от 125 народни представители в коалиция анти ГЕРБ и ДПС вече намаля с 38“.

Костадинов посочи, че имат имат различия и разминавания с ПП-ДБ, но той ги намира за преодолими:

„Ние сме имали много сериозни сблъсъци с тях, но тези различия не са непреодолими, защото поне по една точка на думи ние сме категорични: не искаме България да бъде управлявана от ГЕРБ и ДПС“.

Ако третият мандат отиде при партията на Костадинов, те са готови да разговарят с всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура за премиер:

„Правим стрес тест на българската политическа система, за да видим падат ли маските или не. По време на предизборната кампания всички говореха, че няма да правят правителство с ГЕРБ и ДПС и на първата седмица започнаха да се огъват“.

Президентът изрази надежда да бъде запознат с изхода от разговорите с така наречената от „Възраждане“ „антиГЕРБ-ДПС коалиция“.

„Трябва да правим разлика между желания и възможности. Предвид вашата амбиция за третия мандат е добре да говорите с тези политически сили от тази според вас „антиГЕРБ-ДПС коалиция“, за да намерите общ подход и след като видим резултата, тогава пак можем да говорим и да обсъдим изобщо третия мандат. Надявам се да бъда запознат и аз с изхода от тези ваши разговори“, заяви Радев.

В 11 часа президентът ще посрещне на „Дондуков“ 2 и представителите на „БСП за България“.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви