Влак
Влак

Още от тази седмица БДЖ ще увеличат влаковете между София и Бургас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Министърът поиска пълна проверка на всички обстоятелства, свързани с влака от София до Бургас през Пловдив в петък вечер.

Композицията потегля от Централна гара в 22:15 часа и по разписание трябва да пристигне в Бургас в 05:33 часа – за 7:18 часа времетраене на пътуване. Въпреки това влакът натрупва 125-минутно закъснение.

„Абсурдно е пътниците да пътуват по този начин, при положение, че имат закупен билет, а някой не си е свършил работата“, допълни той.

По повод твърденията от страна на пътници, че в състава на влака е имало празни спални вагони, които са били заключени, от БДЖ увериха, че абсолютно всички места в тях са били продадени и заети.

Проблемът с влака е поради факта, че той е без задължителна резервация и спира на необслужвани гари и пътниците от тях закупуват билетите си директно от превозния персонал.

Това възпрепятства ограничаването на закупуването на билети, защото кондукторът няма връзка с билетоиздаващата система.

„Започваме поетапно да оборудваме влаковете с електронни устройства за продажба на билети, които изцяло ще решат този проблем“, заяви управителят на БДЖ-ПП Венцислав Славков. Такива устройства вече работят пилотно по линията София-Видин.

Предстои още 140 да бъдат въведени в експлоатация, като с приоритет ще се оборудват най-натоварените влакове в страната.

От железопътния превозвач поясниха, че от днес са взети мерки за увеличаване на състава на нощния влак от София до Бургас, като е включен допълнителен вагон, който да обслужва нарастващия през лятото пътникопоток.

От този петък ще бъдат добавени още два вагона към композицията, а от 29 юни тръгва още един влак по същото направление.

С това влаковете между столицата и морския град ще станат общо 10 на денонощие.

От днес втора композиция с 4 от новодоставените германски вагони вече пътува между София и Бургас. Тя тръгва от столицата в 6:40 ч. и се връща обратно в следобедните часове.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви