Радев обявява кога ще връчи нтори мандат; сн. БНТ
Радев обявява кога ще връчи нтори мандат; сн. БНТ

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Те ще се проведат преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Държавният глава днес ще разговаря с представители на първите три формации.

Две седмици след изборите няма отговор на въпроса ще успее ли 50-тото Народно събрание да излъчи правителство.

„В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата оттук нататък. Тяхна е отговорността“. Коментира президентът Румен Радев, който започва предвидените в Конституцията политически консултации с партиите преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава ще разговаря поотделно с представители на седемте формации и ще обсъди с тях възможностите Народното събрание да излъчи кабинет. Днес на „Дондуков“ 2 са поканени три от формациите.

Консултациите започват в 9.00 часа с ГЕРБ-СДС, които ще получат и първата възможност да съставят правителство. Лидерът на най-голямата парламента група Бойко Борисов вече предложи формула: „Да се направи експертен кабинет. Той трябва да е номиниран по важните министерства от ГЕРБ, особено премиер, външен и министър на отбраната. В първия мандат е единствено възможно да се състави правителство. Другият изход е септември да се отиде отново на избори“.

В търсене на подкрепа преди седмица ГЕРБ покани на разговори останалите шест формации. Отзоваха са две – ДПС и „Има такъв народ“.

„Летим към новите избори защото няма отговорни партии. Правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи. Управлението има смисъл само от първите три партии. От другите, с радост, и министри да дадат, и подкрепа да дадат – e това е широка споделена отговорност“, посочи Борисов след проведените разговори.

След ГЕРБ на консултации при държавния глава са поканени представителите на ДПС, които ще получат втория проучвателен мандат за правителство, ако първият се провали. Делян Пеевски: „Да се опитаме да направим едно нормално евроатлантическо правителство, за да запазим пътя на България, а не да я „подарим“ на Путин“.

Трети на „Дондуков“ 2 ще бъдат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Срещата им с президента е насрочена за 14.00 часа. Формацията остава в опозиция и няма да подкрепи експертен кабинет. Председателят на групата на ПП-ДБ Николай Денков: „Експертните кабинети, в които няма ясна политическа отговорност, са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви