ПП-ДБ на брифинг
ПП-ДБ на брифинг

И представителите на ПП-ДБ се явиха на консултациите при президента Румен Радев, като отново потвърдиха позицията си, че са готови да бъдат опозиция в новия парламент, а съставянето на кабинет е отговорност на първите две политически сили.

„Искам да припомня, че веднага след изборите вие заявихте, че ще останете в опозиция и няма да се ангажирате със сглобки с ГЕРБ и ДПС“, отбеляза президентът в началото на разговорите и попита: „Избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия, но се множат партиите, които вече имат желание за третия мандат. Означава ли казаното от мен, че не можете да се ангажирате с реализация на трети мандат“.

Радев попита и дали биха подкрепили правителство с мандат на „Възраждане“.

От своя страна Николай Денков посочи, че е сравнително трудно да се направи правителство. „За 6 години ГЕРБ нито един път не успя да състави правителство. Ние на два пъти успяхме да съставим редовно правителство и цената за това е голяма. Смятаме, че изпълнихме дълга си към държавата по политиките, които са важни за нас“, добави бившият премиер и обясни, че отговорността сега е на първите две политически сили, които трябва да изпълнят мандатите.

„И двата пъти, в които ние направихме правителство, започнахме с приоритети, управленска програма. Това не го виждаме сега. Нашите приоритети са същите, но в тази конфигурация не виждаме как да ги реализираме в това НС. Затова оставаме в опозиция“, категоричен беше Денков.

Представителите на ПП-ДБ бяха категорични и че политическите им виждания за развитието на държавата не съвпадат с тези на „Възраждане“

От ПП-ДБ категорично отказаха да участват в преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите. Те обясниха, че ще са силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

След като излязоха пред медиите Николай Денков заяви, че Борисов е длъжен да състави правителство, след като два пъти е свалял това на ПП-ДБ. „След като свали две наши правителства, аз не знам с какви очи той ще иска подкрепа. Ние нищо не дължим на г-н Борисов. Той това, което дължи, е пред българския народ да състави правителство, след като два пъти го е свалял“, каза Денков.

„Няма какво да се представя за жертва на тази ситуация. Той я предизвика, предизвика този хаос. И той е длъжен да си въведе реда в хаоса“, добави бившият премиер, който обвини лидера на ГЕРБ за ситуацията. Той уточни, че не са обсъждали отсега третия мандат.

Денков отрече всички слухове за разцепление в коалицията ПП-ДБ. За да ги отхвърли и на практика, дошло ръководството на трите формации ДСБ, ДБ и ПП. То провело задълбочен разговор помежду си и било категорично, че остават заедно.
„Ние сме напълно единни каква да е политическата ситуацията и следващите стъпки, така че всякакви желания и опити за интриги нямат никакво основание в момента. Затова сме заедно тук, за да видите, че ние сме заедно“, коментира Денков на излизане от „Дондуков“ 2.

„Ще ви прозвучи доста булевардно, но на кривата ракета Космосът й пречи“,

включи се с коментар и Атанас Атанасов. Той напомни, че ГЕРБ седем пъти получава мандат Борисов и не прави правителство. „Да вземе да го направи най-после, направихме каквото можахме, ротацията беше провалена от нашите партньори“, припомни лидерът на ДСБ.

Малко по-рано на срещата си при президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че „на практика правителство няма как да бъде съставено“, а след консултациите обяви, че от партията ще предложат правителство на малцинството с премиер също от ГЕРБ. След тях от ДПС призоваха такова правителство да бъде подкрепено, а президентът да бъде медиатор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви