Макрон със спадащ рейтинг
Макрон със спадащ рейтинг

Популярността на Еманюел Макрон и министър-председателя Габриел Атал значително спадна. Последните проучвания показват, че крайнодесните от „Национален сбор“ във Франция водят преди парламентарните избори. Те ще се проведат в края на юни и началото на юли. Информацията е цитирана от News.bg.

Крайнодясната френска партия „Национален сбор“ и нейните съюзници водят на първия тур на парламентарните избори в страната с 35,5% от гласовете, сочи проучване на общественото мнение, публикувано тази неделя.

Проучването на Ipsos – проведено за вестник „Паризиен“ и Радио „Франс“ на 19 и 20 юни – показва, че левият алианс Нов народен фронт (ННП) е на второ място с 29,5% от гласовете.

Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон е едва на трето място с 19,5 процента от гласовете.

След тях се нареждат „Републиканците“ със 7%.

Популярността както на Макрон, така и на министър-председателя Габриел Атал спадна значително. Рейтингът на популярност на Еманюел Макрон се срина с пет пункта през юни в сравнение с май, като 26% от французите са доволни от действията му. Рейтингът на популярност на Атал е спаднал с четири пункта, до 41% доволни, според проучване на Ifop, публикувано в „Журнал дю диманш“.

Според проучването – проведено след решението на държавния глава да разпусне Националното събрание – популярността му е спаднала до едно от най-ниските си нива от 2017 г. насам.

Макрон свика изборите след съкрушителното поражение на неговия алианс на европейските избори на 9 юни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви