Цонев остава при Пеевски
Цонев остава при Пеевски

Без своя съпредседател Делян Пеевски ДПС се яви на консултация при президента Румен Радев. Не станаха ясни причините за това. Дали защото любимият лидер на партията не таи дълбока любов към президента, или защото е имал някакъв далече по-важен ангажимент. Така или иначе групата беше под бургаското водачество на Йордан Цонев.

ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителите в тези избори, заяви Йордан Цонев в началото на консултациите за съставяне на кабинет при президента.

Цонев отбеляза, че заявката на малките партии за съставяне на правителство също ще зависи от волята и мнозинството на големите партии в 50-ото НС.

Той призова политиците да загърбят политическото си и партийно его в името на решаването на важните проблеми пред обществото. Цонев заяви също така, че ДПС разчитат и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис.

„Няма кой друг да бъде освен вие, нуждаем се от медиация. Надяваме се, че вие ще бъдете на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии. Изборите са краен вариант, а не решение“, категоричен е Цонев. Като по този начин направи директен опит да стовари отговорността за нежеланието на партиите да се обвържат с подкрепа на това, което анализатори наричат „токсична” коалиция, върху държавния глава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви