Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно тази сутрин около 7:30 часа. Това съобщават от МВР. Полицията ще го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Той беше обявен за международно издирване, след като има присъди в Румъния, България и Италия. Той се е предал пред Софийския затвор с адвокат.

За последно Евелин Банев-Брендо се издирва официално от 10 май 2018 г., след като две седмици по-рано Върховният касационен съд окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с 6 г. затвор. Брендо обаче вече беше избягал. Това беше и последната му присъда. Преди това в Румъния го признаха за виновен за наркотрафик с наказание 10 г., а след румънците го осъдиха и на 20 г. затвор в Италия по делото „Кокаинови крале“, отново за същото престъпление.

През 2012 г. Брендо беше задържан у нас и изпратен в Милано, но го върнаха, защото първото му дело, тогава все още висящо, беше в България. То приключи последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и забрана да напуска страната. Това не му попречи да избяга и да започне 5-годишното му издирване.

На 7 септември 2021 г. неуловимият Брендо беше арестуван в Украйна. В обитавана от него къща полицията откри оранжерия с канабис. Банев беше задържан за 20 дни, а Румъния, Италия и България – информирани, че е при тях.

Две седмици след ареста изненадващо Брендо беше освободен с решение на Апелативния съд в Киев, припомня „24 часа“.

Оказа се, че той легално е станал украинец и има документи за това от 2015 г., което автоматично изключва да има друго гражданство, включително и българско. Украйна не предава свои граждани в трети държави.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви