ГЕРБ-СДС е на консултации за съставяне на правителство при президента. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че „на практика няма как да се състави правителство“.

Той посочи, че партиите се държат предизборно.

„Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на правителсво. Предстои да ви връча проучвателния мандат“. Това каза президентът Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет със среща с победителя на изборите.

Според Борисов страната върви към избори, след като е станала ясна позицията на ИТН, че няма да подкрепи първия мандат.

„Има усещане за пренасищане и състезание между партиите заради честите избори. Преднината ни беше 11%. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и червени линии. Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават Денков и или експерти – не искат друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Не виждам как може да се случи нещо с друг освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби правителство. Чувам само заклинания и кой колко е велик“, заяви той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви