Всеки човек е получавал изгаряне в по-голяма или по-малка степен през живота си.

Дори ако просто хванете горещата дръжка на тиган, забравяйки за предпазната ръкавица за готвене, и веднага дръпнете ръката си, болката в първите секунди е просто непоносима – да не говорим за по-сериозни видове изгаряния (изгаряне с вряла вода или слънчево изгаряне и др.), което може да причини сериозни увреждания на здравето, ако не се вземат необходимите мерки.

Как да облекчите болката при изгаряне?

Има четири степени на изгаряния в зависимост от дълбочината на увреждането:

Първият е зачервяване на кожата, болка и парене в засегнатата област. Малко по-късно могат да се появят малки мехурчета.

Второто е зачервяване, болка, подути мехури. При изгаряне от втора степен епидермисът и дермата са увредени.

Третата степен вече е много по-сериозна и домашното лечение тук е неприемливо – трябва спешно да се консултирате с лекар! На мястото на изгаряне се засяга не само кожата (изгаря се цялата дерма и подкожна мастна тъкан), но и мускулите (термичното увреждане може да засегне костта). Мехурите се пукат.

Четвъртата степен е най-трудна. Настъпва карбонизация на тъканите. Несъмнено изгаряния от тази степен могат да се лекуват само в болница под наблюдението на лекари.

Изгаряния по вид увреждане:

Термично изгаряне възниква поради излагане на висока температура. Можете да се изгорите в близост до открит огън, пара, гореща течност или горещи предмети. Много широко срещано в ежедневието.

Химично – от киселини. алкали, соли на тежки метали. Те обикновено се срещат по време на работа, така че хората, работещи с тези опасни вещества, са наясно как да неутрализират това или онова химично съединение, което попада върху кожата, лигавиците, дихателните пътища и др.

Електрически наранявания възникват при късо съединение без преминаване на ток през тялото на жертвата.

Радиация, причинена от излагане на радиация (неутронни, гама лъчи), слънчево изгаряне.

При термични изгаряния

Основната задача е да се облекчи болката. Необходимо е засегнатото място веднага да се постави под течаща студена вода и да се задържи 10 – 15 минути. След това трябва да изсушите мястото на изгаряне с меки попивателни движения със стерилна марля и да приложите локална упойка (мехлеми, разтвори, кремове против изгаряне), които значително намаляват болката и зачервяването, като същевременно осигуряват лечебен ефект.

При изгаряне от първа степен това може да е достатъчно, но при изгаряне от втора степен аналгетичният ефект на крем или спрей само с анестетик не е достатъчен – в този случай можете да вземете допълнително нестероиден анти- противовъзпалително лекарство или добре познатия парацетамол , който се намира във всяка домашна аптечка и има изразен противовъзпалителен и лек аналгетичен ефект.

При слънчево изгаряне

В първите часове след получаване на слънчево изгаряне е препоръчително да се извършат следните терапевтични мерки:

Спрете да излагате кожата си на слънчева светлина (по-добре е да стоите на закрито, вместо на сянка или да покриете мястото на изгаряне с кърпа).

Душ с вода със стайна температура или компрес на засегнатото място (не трябва да се прилага много студен компрес или лед, тъй като това ще предизвика вазоспазъм, ще наруши кръвоснабдяването на клетките и ще доведе до по-сериозно увреждане на тъканите).

Вземете душ за 5 – 10 минути, за да нормализирате телесната температура.

Слънчевото изгаряне може да доведе до леко повишаване на температурата. Не забравяйте, че няма нужда да я сваляте с лекарства, ако не се е повишила до 38 градуса. Ако температурата се повиши рязко до 39-40 градуса, кожата на човек, който е бил на слънце дълго време, се покрива със студена пот, жертвата чувства силна слабост и виене на свят, тогава освен слънчево изгаряне, той е претърпял топлинен удар.

Необходимо е незабавно да заведете на сянка, да се свалят връхните дрехи, да пие хладка вода, а ако започне да повръща, да се постави мокра кърпа на челото му ( най-добре го увийте във влажен чаршаф) и извикайте линейка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви